Volgende week start PCM-nieuwssite

En.nl gaat de nieuwe site van PCM heten. Amsterdammers hadden dat al kunnen weten, want in de stad hangen al enkele dagen posters waar ‘EN’ op staat. Daarnaast zal PCM via een reclamecampagne op Radio 538 en banners op internet aandacht vragen voor de nieuwe site.Bij de selectie van het nieuws wil de nieuwe site nadrukkelijk ‘de waarde van het nieuws voor de bezoeker’ in de gaten houden.

Froukje Santing, hoofdredacteur van En.nl: “Als Bush om drie uur een hartaanval krijgt en als het vervolgens om half vier in Nederland begint te sneeuwen, dan zullen we het nieuws over de sneeuw prominenter brengen. Voor de lezers is dat van belang omdat ze willen weten hoe ze thuis moeten komen.”

Geen primeurs

En.nl zal niet zelf op jacht gaan naar nieuws. “Wij zijn er niet voor de primeurs en de mooie stukken. We hebben ook maar een redactie van tien man en zijn dus niet in staat om zelf de straat op te gaan”, aldus Santing.Wel zal En.nl veelvuldig verwijzen naar andere bronnen op het net. “Bij de berichten vermelden we wat andere media over hetzelfde onderwerp schrijven. Zo krijgt de lezer een caleidoscoop aan meningen.” De nieuwssite is onderverdeeld in zeven verschillende rubrieken: Binnenland, Buitenland, Economie, Sport, ICT & Internet, RTV & Media en tot slot Cultuur & Uitgaan.

De redactie maakt voor het vullen van de site gebruik van de berichten van persbureaus en volgt de andere media. Hoewel PCM een groot aantal Nederlandse dagbladen (NRC Handelsblad, de Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw, Het Parool) uitgeeft, zal de PCM-nieuwssite geen berichten uit de eigen kranten doorplaatsen.
“Op termijn zullen we wellicht gaan samenwerken, maar we moeten nog zien hoe dat gestalte krijgt.”Ook adverteerders moeten op de nieuwe nieuwssite aan hun trekken komen. Santing: “We willen meer aandacht besteden aan de adverteerders. Ook denken we na over sponsoring, zonder dat de redactie daarbij meteen commerciĆ«le content moet plaatsen. We willen daarmee de grenzen gaan verkennen.”

Nu.nl

Of PCM zou doorgaan met de nieuwssite was nog even onzeker. In februari besloot de directie van PCM het project ‘on hold’ te zetten. Er werd enige tijd onderhandeld met VNU over een overname van Nu.nl. Omdat VNU te veel vroeg voor Nu.nl besloot PCM de plannen voor een eigen nieuwssite toch door te zetten. Santing: “Het afgelopen jaar is de internethype doorgeprikt. De Raad van Bestuur van PCM heeft vervolgens de legitieme vraag gesteld of het wel verstandig was om door te gaan met de site.””Uiteindelijk heeft de directie besloten om toch het groene licht te geven. De site komt nu weliswaar in afgeslankte vorm op het net, maar er is wel vastgehouden aan het basispakket. Deze site past ook prima in de strategie van PCM. Na alle uitstapjes naar de e-commerce gaan we ons weer bezighouden met waar we goed in zijn: het brengen van nieuws en achtergronden.”Bert Wiggers, uitgever van concurrent Nu.nl, heeft ‘geen enkel idee’ of hij de concurrentie van de PCM-nieuwssite moet vrezen. “We zien het wel volgende week.” Ruimte voor een nieuwe nieuwssite lijkt er wel te zijn. Met Nu.nl gaat het volgens Wiggers namelijk uitstekend. “Het aantal pageviews is sinds begin dit jaar verdubbeld. Er worden nu 3 miljoen pagina’s per week opgevraagd.”