Xoip-gebruikers moeten gaan betalen

Dat heeft het bedrijf zijn klanten per e-mail laten weten. Een lidmaatschap voor drie maanden gaat 15 euro (33 gulden) kosten, een jaarlidmaatschap 45 euro (99 gulden). Volgens Xoip – een dienst die gebruikers in staat stelt overal faxen, e-mails en voicemailberichten te lezen en te beluisteren – is deze stap noodzakelijk, omdat ‘de markt is veranderd’. “Op de oude voet kunnen we niet verder”, zo stelt Xoip in het e-mailbericht aan zijn abonnees.

De inkomsten die het twee jaar oude bedrijf uit telefoontikken en advertenties haalt, zijn onvoldoende om voort te blijven bestaan. “Om voldoende te verdienen via de kickbackvergoeding is het nodig om een bepaalde kritische massa te halen en die hebben we niet gehaald”, aldus Michiel van Kuijen, een van de oprichters van Xoip.

Xoip heeft nu 200.000 gebruikers in Nederland. “Dat aantal kun je alleen uitbreiden als je nieuw geld krijgt van venture capitalists. Maar op dit moment zijn die alleen bereid om in je te investeren als je geld verdient aan elke gebruiker die je bedient.” In maart vorig jaar haalde Xoip nog 7 miljoen gulden op bij verschillende investeerders, waaronder ex-Philipsbestuurder Roel Pieper.

Einde

Van Kuijen heeft geen idee hoeveel gebruikers er zullen overblijven, nu voor Xoip betaald moet worden. “Zoals te verwachten hebben we al behoorlijk wat opzeggingen gekregen. Het is dan ook niet reëel om te denken dat de helft van onze gebruikers zal gaan betalen voor de dienst. Als we enkele tientallen procenten van de gebruikers overhouden, zou dat al heel mooi zijn. Maar zelfs dat is waarschijnlijk niet realistisch. We hebben geen duidelijk target.”

Hij verwacht wel dat de ’tienduizenden hardcore-gebruikers’ geïnteresseerd zullen zijn in de betaalde dienst. “Als je in plaats van onze dienst nu een fax koopt, ben je ook zo veertig of vijftig gulden per maand kwijt.”

Het is erop of eronder voor Xoip, zo geeft Van Kuijen toe. “Als deze stap geen succes wordt, betekent dat het einde van Xoip. Maar als blijkt dat dat het geval is, zal ik er geen traan om laten. Dan wordt onze dienst blijkbaar onvoldoende gewaardeerd door onze gebruikers.”

Concurrent

De dienst Message4u lijkt te kunnen profiteren van de problemen bij Xoip. De diensten die Message4u aanbiedt, zijn vergelijkbaar met die van Xoip. “Maar bij ons blijft het kosteloos”, zo laat een woordvoerster van het bedrijf weten. Message4u wil niet zeggen hoeveel gebruikers het op dit moment heeft.