Getronics ontslaat hacker Dimitri

Het informatiseringsbedrijf Getronics heeft van de kantonrechter toestemming gekregen om de 19-jarige Dimitri te ontslaan. Het bedrijf moet Dimitri wel drie maanden salaris uitbetalen, zo’n 10.000 gulden.

Dimitri, die werkte op de helpdesk van Getronics, was al zes weken met betaald verlof. “Ik had destijds een afspraak met Compaq op Schiphol achter de douane afgezegd, omdat ik niet wist welke wet en regelgeving daar geldt. Ik wilde ergens afspreken, bijvoorbeeld bij een hotel. Getronics beschouwde dat als werkweigering.”

Dimitri haalde begin november het nieuws met verscheidene hacks op de computers van Microsoft. Hij maakte daarbij gebruik van een bekende bug in de Internet Information Server van Microsoft. Microsoft was vergeten een ‘patch’ voor de betreffende bug te installeren.

Dimitri: “Getronics vond dat ik in plaats van de pers mijn baas had moeten inlichten. Dan hadden zij contact kunnen opnemen met de bedrijven die een veiligheidsprobleem hadden. Zelf vind ik het nogal vreemd dat ze zo hun geld willen verdienen.”

In een brief liet Getronics Dimitri weten dat hij geen contact meer mocht opnemen met Microsoft en Compaq. “Ook mocht ik niet met de pers praten. Bovendien zou ik mijn eigen bedrijfje moeten overhevelen naar Getronics. Dat was voor mij onacceptabel.”

De hacker heeft voorlopig geen plannen voor de toekomst. “Ik blijf even lekker een tijdje thuiszitten en dan zie ik wel wat er op me afkomt.”