VNO-NCW: spam is geen probleem

Het zal veel werknemers misschien een beetje vreemd in de oren klinken, maar spam is geen probleem voor bedrijven. Dat stelt althans de Nederlandse ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een brief die op 1 oktober aan de Tweede Kamer is gestuurd.

VNO-NCW ziet niets in het amendement van PvdA-kamerlid Martijn van Dam om het spammen van bedrijven te verbieden. “Ondernemingen blijven wel degelijk ook graag ongevraagde elektronische post ontvangen van hun collega-ondernemers. E-business wordt bemoeilijkt door een in deze strakke termen geformuleerd verbod.”

“Natuurlijk is het ontvangen van echt ongewenste e-mail, kortweg spam, ook voor bedrijven hinderlijk. Maar filters houden dit materiaal goeddeels tegen, en ondernemingen behoren ook niet tot de doelgroep van de notoire spammers.”

Goksites

“De vunzigheid wordt er meestal al door filters uitgevist”, zegt Paul de Graaf van VNO-NCW in een toelichting. “De hoeveelheid spam is bij bedrijven sowieso altijd wat minder, omdat veel bedrijven een code hebben voor internetgebruik. Als je werknemers geen goksites laat bezoeken, krijgen ze ook geen e-mail uit die hoek.”

De Graaf (“Ik behoor tot de gelukkigen die maar eens per week iets van spam zien langskomen”) benadrukt dat ook VNO-NCW tegen spam is. Maar een wettelijke bescherming voor bedrijven tegen ongevraagde, commerciĆ«le e-mail vindt hij niet nodig. “We willen wel dat bedrijven elkaar aanbiedingen kunnen blijven doen.”

“We hebben niet de behoefte de discussie over spam nu te voeren”, zegt De Graaf. “Wat Van Dam wil, hoeft niet van Europa. De minister had aanvankelijk niet door tot wat voor problemen de voorstellen van Van Dam zouden leiden en daarom hebben we hem daar via onze brief op gewezen.”

Bewijslast

Ook op een ander punt probeert VNO-NCW de anti-spamvoorstellen af te zwakken. Van Dam had voorgesteld om de bewijslast dat iemand zich heeft aangemeld voor het ontvangen van commerciƫle e-mails neer te leggen bij de verzender daarvan. De werkgeversorganisatie vindt dat bedrijven daardoor te zwaar worden belast.

Voor minister van Justitie Piet Hein Donner was de brief van VNO-NCW aanleiding om een wetswijziging, waardoor het versturen van spam aan bedrijven zou worden verboden, ‘ernstig’ te ontraden. De Tweede Kamer besloot daarop de stemming over het spamverbod uit te stellen.

Volgens recent Amerikaans onderzoek zou de schadepost als gevolg van spam bij bedrijven inmiddels 874 dollar per werknemer per jaar bedragen. PvdA-kamerlid Martijn van Dam toonde zich dinsdag dan ook sceptisch over de kritiek van VNO-NCW op zijn voorstellen. “Ik ben benieuwd of VNO-NCW tien bedrijven kan optrommelen die blij zijn met spam, en dan bedoel ik bedrijven die niet zelf spam versturen.”

De Graaf geeft toe dat de achterban van VNO-NCW niet geraadpleegd is. “Dat kon ook niet op een termijn van drie dagen. Uit ondernemerskringen hebben we de laatste jaren echter weinig klachten gehoord over spam. Ik vraag me af of Van Dam zelf zijn achterban wel heeft geraadpleegd.”