Meldpunt onderneemt actie tegen spamracist

Volgens het MDI zijn er nog nooit zoveel klachten binnengekomen als nu. “We stevenen af op een record”, aldus Ronald Eissens van het MDI. “We hebben inmiddels 120 meldingen binnengekregen.”

Het MDI heeft inmiddels contact opgenomen met de diverse providers (‘open spam relays’, volgens Eissens) waarvandaan de mail voor Extreemrechts.com is verstuurd. “Ook hebben we de Peppie-en-Kokkie-hoster in India, waar de site is ondergebracht, aangesproken.” De hostingprovider heeft vooralsnog geen stappen ondernomen: op het moment van schrijven is Extreemrechts.com nog altijd bereikbaar.

Bovendien heeft het MDI aan de bel getrokken bij DirectNIC, het bedrijf waar het domein Extreemrechts.com is geregistreerd. “Bij de registratie zijn vooral ‘x’-jes ingevuld en dat mag niet. Als dat niet binnen vijftien dagen verandert, streept DirectNIC het domein door.”

Aangifte heeft het MDI nog niet gedaan. “We hebben wel sterke vermoedens wie verantwoordelijk is voor de spam, maar nog geen keihard bewijs. De naam van degene die we op het oog hebben, maken we niet bekend. We willen niet het gevaar lopen dat we iemand ten onrechte criminaliseren.”

Spamvrij.nl heeft de naam van de waarschijnlijke spammer wel genoemd: Patrick de Bruin. De Bruin trok al eerder de aandacht met zijn extreemrechtse sympathie├źn en spamactiviteiten.