Nederlands protest tegen softwarepatenten

De Europese raad van ministers dreigt volgende week een plan aan te nemen waardoor softwarepatenten mogelijk worden. De demonstranten willen dat minister Brinkhorst volgende week in de Europese raad van ministers tegen de softwarepatenten stemt.

Er is veel kritiek op de plannen om softwarepatenten mogelijk te maken. Het patenteren van software is volgens de tegenstanders fnuikend voor de innovatie. Zij vrezen voor ‘Amerikaanse toestanden’.

In de Verenigde Staten vragen bedrijven op de meest triviale software-ideeën een octrooi aan, zo luidt de kritiek. Berucht is het ‘one click’-patent van Amazon, waarmee mensen met één muisklik een product kunnen kopen.

Midden- en kleinbedrijf

Op dit moment behoort Nederland nog tot de vele voorstanders van softwarepatenten. Volgens Jonas Maebe van de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) bestaat er alleen in Duitsland, België, Denemarken en het nieuwe EU-lid Slowakije weerstand tegen het plan om softwarepatenten mogelijk te maken.

“In Duitsland werken veel programmeurs bij het midden- en kleinbedrijf. Die hebben geen belang bij softwarepatenten en hebben bij de regering aan de bel getrokken”, zegt Maebe.

Andere landen laten zich volgens Maebe leiden door de belangen van grote bedrijven en door de lokale patentorganisaties. “Het is volkomen surrealistisch”, meent Maebe. “Het standpunt van de regeringen wordt bepaald door ambtenaren van lokale octrooibureaus. Die schrijven een wet die ze zelf moeten naleven.”

Maebe heeft zijn hoop gevestigd op de tien landen uit midden- en Oost-Europa die sinds 1 mei deel uitmaken van de Europese Unie. “Die nieuwe lidstaten hebben helemaal niets te winnen bij de voorstellen. Hopelijk kunnen zij ervoor zorgen dat de stemming wordt uitgesteld.”

Elfduizend Nederlanders

Op het moment van schrijven hadden zich vijftien mensen aangemeld voor de demonstratie. Jeroen Dekkers, een van de deelnemers aan de protestactie, verwacht dat er wel meer mensen zullen komen. “Er zijn meer dan elfduizend Nederlanders die een petitie tegen softwarepatenten hebben ondertekend.”

Voor Dekkers is het verzet tegen de softwarepatenten vanzelfsprekend. “Het spreekt voor zich dat je geen jarenlang monopolie moet krijgen op een software-idee dat je bij wijze van spreken op een bierviltje kwijt kunt.” Ook de open-sourcesoftware komt daardoor in gevaar, meent hij.

“De enige die er van profiteren, zijn de grote multinationals. Die hebben zoveel patenten dat ze afspraken kunnen maken over het gebruik van elkaars patenten”, aldus Dekkers. Ook octrooibureaus profiteren volgens hem van de voorgestelde plannen. “De octrooibureaus verdienen immers geld aan elke octrooiaanvraag.”