Verkiezingssite Stemwijzer.nl onbereikbaar

Zwevende kiezers die op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen via internet proberen uit te vinden op welke partij ze moeten stemmen, lijken de site Stemwijzer.nl te hebben genekt.

“Er is sprake van overbelasting”, geeft Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek, dat Stemwijzer.nl heeft gemaakt, toe. “We zijn nu aan het uitzoeken wat er precies aan de hand is. Mogelijk is er ook sprake van ongeautoriseerd gebruik.”

Harde bewijzen voor het ‘ongeautoriseerde gebruik’ heeft De Graaf niet. “We bestuderen op dit moment de logfiles. Wat gisteren wel opviel was dat er steeds onmiddellijk contact gemaakt werd met de site als de server opnieuw opgestart werd.”

De site, die kiezers middels een vragenlijst assisteert bij het bepalen van hun politieke voorkeur, is al de hele ochtend slecht bereikbaar. Ook op dinsdag was Stemwijzer.nl al geregeld uit de lucht.

Volgens De Graaf moeten bezoekers blijven proberen. “Het is een kwestie van veel op refresh drukken. Dan kom je er uiteindelijk wel doorheen.”

Dinsdag waren ook de verkiezingssites van het ministerie van Binnenlandse Zaken – Jijkomttochook.nl en Ukomttochook.nl – enige tijd uit de lucht. Tegenover De Telegraaf verklaarde een woordvoerder van het ministerie dat de schuld voor de problemen bij KPN lag.