Nieuwe .Net-worm vertraagd door examen

Dat zegt Gigabyte, de Belgische auteur van de Sharpei-worm, in een gesprek met WebWereld. De worm kreeg het afgelopen weekend veel aandacht. Sharpei is één van de eerste, zo niet dé eerste worm voor het .Net-platform van Microsoft.

Het .Net-platform is het nieuwe paradepaardje van Microsoft. Het softwarebedrijf hoopt via .Net niet alleen zijn Office-programma’s aan de man te brengen, maar wil met de nieuwe dienst ook allerlei transacties afhandelen en privacygevoelige informatie opslaan. Berichten dat .Net onveilig is, kan Microsoft dus niet goed gebruiken.

De 17-jarige Gigabyte laat zich daardoor niet weerhouden. Integendeel. Het is dat ze het zo druk heeft, anders was ze veel eerder met haar virus gekomen. “Het leek me wel leuk om een virus voor Visual Studio .Net te schrijven, voordat de publieke versie uitkwam. Maar omdat ik het zo vreselijk druk heb – ik zit in het laatste jaar van de middelbare school en ben pas begonnen met kickboxen – is dat dus niet gelukt.”

Benny

De Tsjechische virusschrijver Benny was haar voor. Hij lanceerde begin januari het eerste .Net-virus, al deed Microsoft er alles aan om dat virus te bagatelliseren. Volgens het softwarebedrijf zou het geen echt .Net-virus zijn.

Onzin, zei Benny destijds over de kritiek van Microsoft. En Gigabyte zegt het hem na. “Mijn virus is niet het eerste .Net-virus. Dat was van Benny. Benny kan bangelijk goed programmeren. Daar kan ik niet tegenop.”

“Het is eigenlijk ook nooit echt mijn bedoeling om iets met .Net te doen. Het was me in eerste instantie te doen om de programmeertaal C#. Tot nu toe heb ik de meeste virussen in C++ geschreven. Ik dacht dat het maken van een C#-virus dan wel zou meevallen.”

Meisje

In de berichtgeving over het Sharpei-virus legden veel media de nadruk op het feit dat Gigabyte een vrouw is. “Dat is echt way overhyped“, meent Gigabyte. “Als je het artikel op Newsbytes bijvoorbeeld las, kreeg je het idee dat girl power de reden was dat ik het virus heb geschreven. Onzin.”

“Ik ben al sinds mijn veertiende met virussen bezig. Als ik iets zou willen bewijzen, had ik dat al veel eerder kunnen doen.”

Gigabyte heeft naar eigen zeggen geen problemen om zich staande te houden tussen alle mannelijke virusschrijvers. “Virusschrijvers zelf hebben er meestal geen problemen mee dat ik een meisje ben. Het maakt ook niet veel uit: aan de virussen zul je het niet merken.”