AbFab mag abonnees XS4ALL niet spammen

Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vandaag bepaald. De eis van XS4ALL dat AbFab ook moet stoppen met het mailen van houders van domeinnamen die door XS4ALL worden gehost, werd niet toegewezen, omdat dat ’te moeilijk’ zou zijn.

Voor elke e-mail die AbFab aan een abonnee van XS4ALL verstuurt, moet het bedrijf een boete van 50 euro betalen. De maximum boete die AbFab opgelegd kan krijgen is 2,5 miljoen euro.

Het gaat daarbij om e-mails die worden verstuurd naar e-mailadressen die eindigen op ‘xs4all.nl’, ‘xs4all.com’, ‘xs4all.net’, ‘xs4all.org’, ‘xs4all.co.uk’, ‘xs4all.be’ en ‘hacktic.nl’.

Goede stap

XS4ALL is opgetogen over de uitspraak. “Dit vonnis vormt een goede stap in de strijd tegen spam”, schrijft de provider in een persbericht. “Hoewel dit vonnis alleen geldt voor Abfab, zijn de overwegingen evengoed toepasbaar op alle andere verzenders van spam. XS4ALL hoopt dan ook dat dit vonnis een duidelijk signaal vormt dat spam aan klanten van XS4ALL onrechtmatig is.”

AbFab is verreweg de bekendste spammer van Nederland. Het bedrijf verzorgde onder meer de reclame per e-mail voor NRC Handelsblad, FEM De Week en Amev.

XS4ALL had in het kort geding geƫist dat AbFab stopt met het versturen van commerciƫle e-mails naar de abonnees van de provider. Volgens XS4ALL maakt AbFab inbreuk op de privacy en misbruikt het bedrijf de door XS4ALL geboden voorzieningen.

Hoge kosten

XS4ALL moet naar eigen zeggen hoge kosten maken om spam te bestrijden. Zo heeft de provider vijf werknemers in dienst die een dagtaak hebben aan het behandelen van klachten over spam. Bovendien trekt spam een zware wissel op het netwerk van XS4ALL. Al met al vormt spam voor de provider een jaarlijkse schadepost van 368.000 euro.

AbFab wees de verantwoordelijkheid voor de kostenpost voor XS4ALL op de zitting van 22 februari van de hand. “AbFab heeft in het afgelopen jaar ongeveer 15.000 e-mails van ongeveer 25 KB gestuurd. Dit is in totaal 375 MB, circa 0,0097 procent van al het spamverkeer over het XS4ALL-netwerk. Als dit aan ons zou worden doorbelast, zou XS4ALL een rekening kunnen sturen van 35,93 euro.”

De uitspraak is te vinden op de site Rechtspraak.nl.