Verkeerde foto Van Gogh-verdachte online

De vermoedelijke moordenaar van Van Gogh, Mohamed B., was tot augustus vorig jaar als vrijwilliger actief bij de Stichting Eigenwijks, een bewonersorganisatie in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

Toen eind vorige week bekend werd dat Mohamed B. bij Eigenwijks had gewerkt, gingen veel internetters naar de site van de stichting om zo de achternaam van de verdachte te achterhalen. Op diverse weblogs en discussiefora werd vervolgens verwezen naar een foto van Mohammed Bouker, een voormalig bestuurslid van Stichting Eigenwijks.

Bouker is echter niet de persoon die Van Gogh heeft vermoord. “Wij delen u mede dat er sprake is van persoonsverwisseling: de heer MBouker heeft niets met deze zaak te maken”, stelt de Stichting Eigenwijks in een verklaring.

De stichting heeft de foto van Bouker inmiddels van zijn site verwijderd. De organisatie roept andere sites op om hetzelfde te doen. “De betrokken pers en websites hebben uitermate onzorgvuldig gehandeld, mede doordat zij nagelaten hebben de betreffende naam op juistheid te verifiëren”, meent Stichting Eigenwijks.

“Zij hebben daarmee schade toegebracht aan de persoon in kwestie. Wellicht kunt u zich voorstellen welk een inbreuk het plaatsen van foto en naam, met daarbij soms ook bedreigende opmerkingen, heeft op de privacy en de veiligheid van de persoon in kwestie.”