Nieuwssites plat na moord op Theo van Gogh

De site Theovangogh.nl kwam dinsdagochtend niet of nauwelijks op het scherm. Later op de dag was de site wel weer bereikbaar. “Hedenochtend bereikte ons het bericht dat Theo van Gogh is overleden”, aldus een bericht op de site.

De Amsterdamse politie heeft de moord bevestigd. De vermoedelijke dader is gepakt. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer van Marokkaanse afkomst. Er zijn 911 dagen verstreken sinds de moord op Pim Fortuyn (6 mei 2002).

De site van de Amsterdamse tv-zender AT5, waarop al snel werd gemeld dat Van Gogh dinsdagmorgen in Amsterdam-Oost was vermoord, was dinsdagochtend niet te bereiken. Ook diverse andere nieuwssites, zoals die van De Telegraaf en de Volkskrant, waren slecht bereikbaar.

De Telegraaf en de Volkskrant waren rond twaalf uur weer gewoon bereikbaar. Nu.nl had op dat moment nog wel problemen met de bereikbaarheid. “We dachten dat we hierop waren voorbereid, maar de maatregelen bleken niet afdoende”, aldus Bert Wiggers van Nu.nl. “We zetten nu extra servers in en halen de advertenties van de homepage.” Om half een was Nu.nl weer bereikbaar.

Het nieuws van de moord staat op de voorpagina van news.google.com. Alleen het nieuws over de Amerikaanse presidentsverkiezingen krijgt meer aandacht.

Op de site Condoleance.nl was het om tien uur dinsdagochtend al mogelijk om een bericht achter te laten.

Meningsuiting

Van Gogh – een fervent voorstander van de vrijheid van meningsuiting – had al enige jaren een website. Omdat hij bij veel tijdschriften en kranten voortdurend in conflict kwam met de hoofdredactie besloot hij zijn columns online te plaatsen. In het midden van de jaren negentig schreef Van Gogh al columns voor de internetkrant de Daily Net News / De Internet Krant op Zondag. Ook daar moest hij na een conflict met de uitgever vertrekken.

Medio december gaat op internet de film ‘0605‘ (over de moord op Pim Fortuyn) van Van Gogh in première. De film was gefinancierd door internetaanbieder Tiscali. In een reactie zegt de provider ‘zeer geschokt en verdrietig’ te zijn over de moord. “Wij hebben Theo in de afgelopen maanden zeer goed leren kennen door onze bijzondere samenwerking bij de film 06/05.”

Van Gogh zou dinsdagavond aanwezig zijn op een discussieavond over de Amerikaanse verkiezingen in de Amsterdamse Melkweg.