Van Gogh plaatst geweigerde column op eigen site

Het begint bijna een traditie te worden: opnieuw is er een column van Theo van Gogh geweigerd. Deze keer is het de redactie van het door Amnesty uitgegeven maandblad Wordt Vervolgd, die een column van het enfant terrible niet wil afdrukken. Van Gogh heeft daarop besloten de gewraakte column maar op zijn eigen site, De Gezonde Roker, te zetten.

Wordt Vervolgd weigerde de column, omdat Van Gogh in het stuk een privé-rekening zou vereffenen. “In dit vervloekte kloteland met al zijn voorspelbare meninkjes wordt een stem als die van jou node gemist. Godverdomme Theo, waarom verpest je dan een goed stuk dat er werkelijk toe doet door weer ’s een privé rekeningetje te vereffenen? Kut!”, aldus hoofdredacteur Willem Offenberg in het e-mailbericht dat hij naar Theo van Gogh stuurde.

Wordt Vervolgd had Van Gogh gevraagd een column te schrijven over het thema ‘mensenrechtenfilm’. In zijn column heeft Van Gogh het echter alleen in de eerste zin over mensenrechten. “Mensenrechten zijn uitgevonden om over te kwebbelen tijdens Kersttoespraken van HM de Koningin, of tijdens het leggen van een kransje op de Dam terwijl de vader van Maxima toekijkt.” De rest van zijn column wijdt Van Gogh aan het thema ‘vrouwenfilms’.

Met name een passage over de ziekte van documentairemaakster Hedy Honigman schoot Offenberg in het verkeerde keelgat. “Ik ben benieuwd of jij die column zo wel zou hebben geplaatst, met de onbetamelijke passage over de ongeneeslijke ziekte van een vrouwelijke collega-filmregisseur”, aldus Offenberg.

Van Gogh is verbaasd over de weigering om de column te plaatsen. “Als ze me vragen, weten ze wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze vonden het niet inhoudelijk genoeg. En het is nu eenmaal niet de gewoonte een column op verzoek van mijn opdrachtgever te herschrijven”, zo laat hij desgevraagd per e-mail weten.

Offenberg begrijpt niet waarom er zoveel ophef is over de geweigerde column. “Hebben jullie niks beters te doen dan hem gratis pr bezorgen voor de film die het niet zo best doet in de bioscopen?” De nieuwe film van Van Gogh, Baby Blue, ging 25 januari in première.