Met ‘virus kit’ kan iedereen virussen maken

“Een zeer onervaren virusmaker”, volgens NRC Handelsblad. “Een simpele Fons met gebrekkige sociale vermogens”, aldus Planet Multimedia. “Een sociaal ge├»soleerde digitale hangjongere”, vond een bezoeker van Security.nl. De meeste ‘deskundigen’ hebben geen al te hoge pet op van de 20-jarige jongen die het Kournikova-virus heeft geschreven

Op zijn (inmiddels verwijderde) homepage geeft de maker, OnTheFly, zelf ook toe dat hij geen verstand heeft van programmeren. “Ik ken geen enkele programmeertaal”, aldus de 20-jarige inwoner uit Sneek.

Het Kournikova-virus dat deze week over de wereld raasde, maakte de jongen met behulp van een virusgenerator: de ‘Visual Basic Worm Generator’ van ‘[K]Alamar’. Daarmee kan elke leek eenvoudig zijn eigen computervirus maken. Het programma gaat vergezeld van een handleiding.

Bij de VBS Worm Generator hoeft de ‘virusschrijver’ alleen maar een naam en een auteursnaam in te vullen. Vervolgens kan de maker kiezen van welke verspreidingstechniek (per e-mail of via irc) er gebruikt moet worden en wat de gevolgen van het virus moeten zijn.

OnTheFly koos voor de minst ‘gevaarlijke’ optie: het Kournikova-virus is zo geprogrammeerd dat ge├»nfecteerde computers in januari volgend jaar contact zullen leggen met de website van DynaByte. Een andere mogelijkheid zou zijn om de pc te laten crashen.

Op internet is een groot aantal soortgelijke pakketten voorhanden waarmee eenvoudig virussen te schrijven zijn. Voorbeelden zijn: Satanic Brain Virus Tool’s, The German Virus Construction Kit en de Instant Virus Production Kit.

Virusdeskundigen verwachten dan ook dat steeds meer mensen met behulp van de ‘virus kits’ nieuwe virussen in de wereld zullen helpen. Volgens Richard Smith van de Privacy Foundation zijn er tenminste 100 virusgenerators verkrijgbaar op internet.

“De belangrijkste reden dat jongeren niet meer virussen verspreiden is dat ze weten dat het verkeerd is om het te doen. Bovendien willen ze niet in de gevangenis belanden”, aldus Smith tegenover Wired News.