Bedrijf kaapt domeinen Startpagina-dochters

Het bedrijf heeft de domeinnamen zonder puntje geclaimd. Zo heeft Online Recreational Services (ORS) onder meer windows2000pagina.nl en webtoolspagina.nl geregistreerd. ORS biedt deze domeinen voor 476 gulden te koop aan aan de beheerders van de betreffende dochterpagina’s.

Volgens ORS is het een koopje. “Het lijkt misschien veel geld voor een domeinnaam maar dat valt best mee als u weet dat Plant (de hostingprovider, MR) bij een registratie NLG 150,- per jaar voor minimaal 2 jaar rekent, dat is dus al NLG 300,-“, zo schrijft het bedrijf in een e-mail aan de beheerders van de dochterpagina’s.

Startpagina raadt de dochterpagina’s af om op het aanbod van ORS in te gaan. In een mailtje aan de dochterpagina’s noemt een redacteur van Startpagina de actie van ORS ‘geldklopperij’. “Startpagina heeft niets met dit bedrijf te maken. Sterker, het lijkt ons niet verstandig om op dit aanbod in te gaan, omdat een dergelijke naam weinig bijdraagt aan het verkeer.”

Volgens Startpagina-oprichter Durk-Jan de Bruin hebben de dochters ‘geen fluit’ aan de aanbieding van ORS. “Al het verkeer naar de dochterpagina’s komt via onze hoofdpagina. Het is weer een duidelijk voorbeeld van iemand die mee had willen liften op het succes van Startpagina. Het lijkt er echter op dat hij flink wat geld heeft verloren.” De ‘belangrijkste’ domeinen – zoals sexpagina.nl en geldpagina.nl – heeft Startpagina overigens zelf geregistreerd.

Opmerkelijk is dat ORS ook beheerders benadert die een pagina hebben waarvan ORS niet de bijbehorende domeinnaam bezit. Zo benaderde het bedrijf ook Milan Kaihatu, de beheerder van de linux.pagina.nl. Het domein linuxpagina.nl is echter niet in handen van ORS, maar van iemand anders die de pagina zelf gebruikt. Desalniettemin vraagt ORS Kaihatu toch om 476 gulden over te maken over het rekeningnummer van het bedrijf.

ORS was onbereikbaar voor commentaar.