Vacaturesite blijkt dekmantel Scientology

De vragenlijst, de ‘Oxford Capacity Analysis’, is dezelfde vragenlijst die aspirant-leden van de Scientology kerk bij hun eerste bezoek moeten invullen. Job Fit betrekt de vragenlijsten van Silhouet, een bedrijf waar alleen leden van Scientology werken. Job Fit ontkent echter dat er een verband bestaat tussen de vacaturesite en Scientology.

Het was schrikken voor Coen van Erkel, toen hij ontdekte dat de vragenlijst van Job Fit afkomstig was van Scientology. Van Erkel is op zoek naar een baan. Via de vacaturesite Jobbing Mall was hij bij de site van Job Fit terecht gekomen. Hij stuurde zijn cv op. Job Fit nam contact op met Van Erkel: hij mocht langskomen. Hij moest alleen wel even een vragenlijst invullen die Job Fit hem zou toesturen.

De vragenlijst bleek de Oxford Capacity Analysis, een lijst met 200 vragen. Daartussen ook vragen die voor een sollicitatie volledig irrelevant zijn. Zoals: “Zou het u beslist inspanning kosten om serieus over zelfmoord na te denken?” Onder de vragenlijst prijkt de naam van L. Ron Hubbard, de grondlegger van de Scientology kerk. Op de site van Job Fit is echter geen enkele mededeling te vinden over de band met Scientology of L. Ron Hubbard.

Van Erkel: “Ik heb Job Fit vervolgens gebeld om te vragen of ze iets met Scientology te maken hadden. De vrouw die ik aan de lijn had, ontkende dat. Dat lijkt me sterk, omdat de vragenlijst alleen aan Scientology gelieerde organisaties ter beschikking wordt gesteld.”

Ook tegenover WebWereld ontkent RB van Job Fit dat zijn bedrijf iets met Scientology van doen heeft. “We gebruiken de test van Silhouet alleen maar omdat we er in de loop der jaren goede ervaringen mee hebben opgedaan. Je moet onderscheid maken tussen de spirituele aspecten van het werk van L. Ron Hubbard en zijn andere dingen. Bij Job Fit houden we ons niet bezig met religie. Ons doel is niet om een religie te verkopen. We willen mensen alleen maar aan een nieuwe baan helpen.” 

Dekmantel

Job Fit komt echter, net als Silhouet, voor op een op internet gepubliceerde lijst met dekmantels van Scientology in Nederland. Ook publiciste Karin Spaink, tegen wie Scientology een rechtszaak aanspande omdat ze documenten op internet publiceerde waarop Scientology het auteursrecht claimt, kent Job Fit als mantelorganisatie van Scientology. Bovendien blijkt RB oprichter van de Scientology-instelling Criminon.

Volgens de opsteller van de lijst met Scientology-dekmantels moeten ‘schijnbaar onafhankelijke’ bedrijven als Job Fit en Silhouet ‘klanten’ voor de kerk werven.

Deze ‘klanten’ krijgen eerst een goedkope cursus aangeboden, maar moeten voor vervolgcursussen grote bedragen neertellen. Op de site Dutch Body Thetan Organizationverhalen ex-leden van Scientology over ‘kleicursussen’ waarvoor zij duizenden guldens moesten betalen. “Het lopen naar muren en het commanderen van asbakken kost u enige duizenden guldens”, aldus een ex-Scientoloog op de site. 

Noord-Ierse toestanden

B wil geen antwoord geven op de vraag of hij zelf lid is van Scientology. “Dat lijkt me niet relevant. En zelfs als ik lid zou zijn: wat dan nog? Als je bij iedereen gaat vragen of hij katholiek, protestant, Mormoon of Scientoloog is, dan krijg je toestanden als in Noord-Ierland.”

Uit een persoonlijke pagina van RB blijkt dat hij wel degelijk lid is van Scientology. Hij schrijft: “De toetssteen voor mij was: als het waar is dan werkt het. En het moet zonder uitzondering werken. Het maakt niet uit of anderen zeggen dat het niet zo kan zijn. Het bewijs is: werkt het? Dan werkt het voor jou en is het dus waar. Daarom vind ik Scientology zo leuk om te doen. Het werkt, dus is het waar. Voor mij!”

Volgens B trekt de site Job Fit wekelijks honderden bezoekers. “Daarnaast krijgen we elke week tientallen mensen over de vloer. Dat zijn bijna allemaal tevreden klanten.” Alleen ‘mensen uit de omgeving Amsterdam’ zouden ‘moeite’ hebben met de vragenlijst van L. Ron Hubbard. Het Nederlandse hoofdkantoor van Scientology is in Amsterdam gevestigd.

Jobbing Mall, dat de techniek levert voor Job Fit, is overvallen door de mededeling dat Job Fit bezoekers een vragenlijst van L. Ron Hubbard toestuurt. Wouter Goede van Jobbing Mall: “Ik was daarvan niet op de hoogte. Ik kan er niks over zeggen, omdat ik inhoudelijk te weinig kennis heb van deze organisatie.”