Hacker legt IRC-netwerk Undernet plat

Een hacker uit Roemenië voert al sinds vrijdag zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanvallen uit op het chatnetwerk Undernet. Undernet is met 45 servers in 35 landen een van de grootste IRC-netwerken in de wereld. Wekelijks loggen er meer dan 100.000 mensen in op de chatkanalen van Undernet.

Bij een DDoS-aanval wordt een server ‘gebombardeerd’ met verzoeken om informatie vanaf verschillende gehackte machines. Door het grote aantal ‘valse’ verzoeken om informatie, kunnen ‘gewone’ gebruikers de servers niet meer bereiken. Vorige jaar februari haalden hackers met DDoS-aanvallen enkele grote sites, zoals die van Yahoo, eBay en Amazon, uit de lucht.

De aanval van nu is vrijwel zeker het gevolg van een ordinaire ruzie om de macht op een van de chatkanalen. Door met DDoS-aanvallen het systeem plat te leggen, hoopt de Roemeense hacker waarschijnlijk de ‘macht’ te kunnen overnemen.

Door de aanvallen komt het voortbestaan van Undernet in gevaar, zo wordt gewaarschuwd op de site van Undernet. Het IRC-netwerk wordt in stand gehouden door vrijwilligers. Internetproviders stellen de servers voor Undernet gratis beschikbaar. Omdat door de DDoS-aanvallen de overige diensten van de providers in gevaar komen, zullen sommige providers nu besluiten om te stoppen met het beschikbaar stellen van servers, is de vrees.

In Nederland zijn er drie providers die Undernet-servers hebben: Euronet, Planet Internet en Vuurwerk. Ook zij worden getroffen door de DDoS-aanvallen. Vuurwerk heeft vooral ’s nachts behoorlijk te lijden onder de aanvallen, aldus Ruben van der Ley, beheerder bij de hostingprovider. “Op het hoogtepunt waren er aanvallen van 600 megabit per seconde op een Franse provider. Dat is echt enorm, ongeveer dertig keer de normale belasting die wij hebben. Zelfs rond 4 uur ’s middags, als we normaal onze piek hebben, halen we meestal niet meer dan 60 megabit dataverkeer per seconde.”

Het gevolg is dat de sites die door Vuurwerk gehost worden, soms ’trager’ worden: het duurt langer voordat bezoekers ze op hun scherm krijgen. Vuurwerk overweegt voorlopig echter nog niet om te stoppen met het beheren van een Undernet-server.

Van der Ley: “Het is een moeilijke afweging. Sommige internetproviders zeggen nu: het is mooi geweest, onze broodwinning komt in gevaar. Voor ons speelt dat in mindere mate. Het is een oorlogje dat volgende week weer voorbij kan zijn. Dat neemt niet weg dat het vervelend is voor onze klanten.”