UPC: aanleg van glasvezel is niet nodig

Dat staat in de toekomstvisie die kabelaanbieder UPC woensdag aan de gemeente Amsterdam heeft aangeboden. UPC keert zich daarmee tegen het voorstel van de Commissie-Andriessen die Amsterdam eerder dit jaar adviseerde om alle huishoudens in Amsterdam aan te sluiten op glasvezel.

De dure glasvezelplannen van Andriessen zijn echter nergens voor nodig, stelt UPC. “Wij hebben al glasvezel aangelegd tot op 300 meter van de huizen. Dankzij de technische ontwikkelingen op het kabelgebied kunnen we nu al snelheden van 10 megabit per seconde – de door de Commissie-Andriessen voorgestelde snelheid – mogelijk maken”, aldus UPC-woordvoerder Mark Zellenrath.

UPC heeft al een proefopstelling in de nieuwe wijk IJburg staan, waarmee een snelheid van 10 Mbps (tien keer sneller dan een gemiddelde adsl-aansluiting) gehaald kan worden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de Eurodocsis 2.0-standaard. In de toekomst kan die snelheid worden opgevoerd naar 35 en 120 Mbps, belooft UPC. In welk jaar UPC zover zal zijn, kan Zellenrath echter nog niet zeggen.

Straten openleggen

De kabelaanbieder kan de dienst naar eigen zeggen de komende jaren in heel Amsterdam gaan aanbieden. Grote investeringen zijn daarvoor niet noodzakelijk. “Het aanleggen van een glasvezelnetwerk naar alle huizen is zes à zeven keer duurder dan ons plan. Bovendien hoeven wij niet de straten open te leggen”, aldus Zellenrath.

“Ons advies aan de gemeente is dan ook om eerst eens te kijken naar wat wij doen, voordat ze het besluit nemen om de grond open te gooien en grote hoeveelheden belastinggeld te investeren.”

UPC zegt geen financiële steun van de overheid nodig te hebben. Wel dringt de kabelaanbieder er bij de gemeente op aan om ‘maatschappelijke toepassingen’ voor snel internet te ontwikkelen.