Columnist moet Gretta-column verwijderen

Dat heeft de voorzieningenrechter in Breda vrijdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Gretta Duisenberg. Duisenberg had geëist dat Koelman de column ‘Menselijk schild in Ramallah’ van zijn site zou verwijderen.

Koelman krijgt drie dagen de tijd om de column en de reacties daarop van zijn site te halen. Op het moment van schrijven stonden de tekst en de reacties nog altijd online. In plaats van de column moet Koelman een door Duisenberg en de rechter opgestelde tekst op zijn site plaatsen.

De columnist overweegt in hoger beroep te gaan. “Mijn column is niets meer dan een spotprent in woorden. Jammer dat mevrouw Duisenberg niet hetzelfde gevoel voor humor heeft als het koninklijk huis”, aldus Koelman in een reactie.

Israëlische vergeldingsaanval

Volgens Duisenberg, die zich inzet voor de Palestijnse zaak, overschreed Koelman met zijn tekst ‘de grenzen van het betamelijke’. In de column wordt Duisenberg – in haar eigen woorden – ‘op een denigrerende en seksistische wijze geportretteerd als groupie van Yasser Arafat die met hem intiem contact zoekt’.

Arafat moet echter niets van het intieme contact hebben, zo schreef Koelman in zijn column die ook in de gratis treinkrant Metro werd gepubliceerd. “O, Allah, sta me bij, denkt Arafat, terwijl Gretta’s dijen hem in een onverbiddelijke houdgreep nemen. Dit wordt de gruwelijkste beproeving uit mijn leven. Hier kan geen Israëlische vergeldingsaanval tegenop.”

Het was met name deze passage die de voorzieningenrechter in het verkeerde keelgat schoot. De vergelijking met een Israëlische vergeldingsaanval is volgens de rechter ‘buiten proportioneel en objectief beledigend’.

Grenzen

Volgens de rechter is ‘de vrijheid van meningsuiting ook in een column gebonden aan grenzen’. “Bepaalde aspecten mogen wel worden uitvergroot in een column, maar moeten wel steun vinden in het beschikbare feitenmateriaal.”

Daar zou in de column van Koelman geen sprake van zijn, omdat ‘de eventuele bewondering van Duisenberg voor Yasser Arafat en haar verkondiging dat zij bereid is te fungeren als menselijk schild voor deze Palestijnse leider, overduidelijk betrekking hebben op de Palestijnse kwestie en niet op de persoon Arafat’, aldus de voorzieningenrechter.

De eis van Duisenberg tot een schadevergoeding van 30.000 euro heeft de rechter niet toegewezen. Wel is Koelman veroordeeld tot het betalen van de kosten van de rechtszaak. Ook hangt de columnist een dwangsom van duizend euro per dag boven het hoofd voor elke dag dat hij de column te lang online laat staan.