UnitedSmokers blijkt inderdaad 1-aprilgrap

Roken schaadt niet alleen de gezondheid, maar tast blijkbaar ook het vermogen om kritisch na te denken aan. Zo’n 15.000 rokers meldden zich afgelopen week aan bij UnitedSmokers, een site die beloofde goedkoop sigaretten uit Cuba te importeren. Door een lacune in de Nederlandse belastingwetgeving zou het volgens het bedrijf mogelijk zijn om voor 1,10 euro per pakje sigaretten in te slaan.

Op zondag 1 april kwam de aap uit de mouw. “UnitedSmokers gaat in rook op”, staat er in een bericht op de voorpagina van de site. “Hedenmorgen om 11.36 zijn UnitedSmokers.com en de virtuele rookwaarwinkel UnitedSmokers Cuba Inc. in rook opgegaan door een desastreus defect in de servers. Dit in zowel Nederland als Cuba. Inmiddels heeft de brandweer het sein ‘brandmeester’ gegeven. Naar de oorzaak wordt gezocht, maar er is een vermoeden dat de servers niet ‘1-aprilproof’ zijn geweest.”

Laurens Appel, ‘woordvoerder’ van UnitedSmokers, is verbaasd over het gemak waarmee mensen gegevens afstaan. “Als je allerlei persoonsgegevens afgeeft, moet je wel weten aan wie je het doet. We hebben het niet gedaan, maar als we mensen hadden gevraagd om hun creditcardgegevens te geven, hadden ze het waarschijnlijk ook nog gedaan. Mensen zijn blijkbaar bereid om een hoog risico te nemen als ze grote kortingen kunnen krijgen.”

De rokers die zich hebben aangemeld, zullen nog een mailtje ontvangen van UnitedSmokers. Daarna zal de organisatie hun adressen verwijderen.<p/>

Er is een troost voor de 15.000 rokers. Zij waren niet de enigen die in de 1-aprilgrap trapten. Van Planet Multimedia tot het Algemeen Dagblad en van Spits tot het Belgische Nieuwsblad: ook de media stonken er massaal in. Al was er natuurlijk één uitzondering.