Supersnel internet via het stopcontact? 1 april!

Grappenmakers hebben ook dit jaar het internet ingezet om 1-aprilgrappen uit te halen. Het mooiste voorbeeld was waarschijnlijk UnitedSmokers, waar zo’n 15.000 rokers zich aanmeldden in de hoop op goedkope sigaretten (zie: ‘UnitedSmokers blijkt inderdaad 1-aprilgrap‘). Maar UnitedSmokers was niet de enige. Een overzicht.

Internet via het stopcontact

Op het discussieforum Tweakers plaatste Mark Timmer een bericht dat het energiebedrijf RWE binnenkort internet zou gaan aanbieden via het elektriciteitsnetwerk. Verbindingen van 10Mbit zouden in het verschiet liggen, als we Timmer mochten geloven.

“Er moeten echter nog wel wat hindernissen overwonnen worden”, aldus het bericht. “Zo is het huidige netwerk van stroomkabels eigenlijk veel te verouderd voor een dergelijke toepassing. Om dit probleem op te lossen zal dan ook een hoop gesleuteld moeten worden aan het huidige elektriciteitsnet. (…) Elektromonteurs vanuit het hele land wordt gevraagd zich aan te melden om mee te helpen aan deze enorme klus via het telefoonnummer 0800-0104.”

Aanvankelijk reageerden de bezoekers van Tweakers weinig wantrouwend op het bericht. Er werden wat vragen gesteld over de kosten en over de regio’s waar de dienst beschikbaar zou zijn. Maar al snel werd duidelijk dat het toch om een 1-aprilgrap ging. “Als je dat nummer belt, krijg je de melding: ‘Welkom bij DeltaLloyd. Het nummer wat u nu belt is niet meer in gebruik'”, zo ontdekte een van de tweakers. ‘0104’ bleek voor 1 april te staan.

Filmopnames Osdorp Posse

Ook de Osdorp Posse Maillijst liet van zich horen. In de mailinglist werden fans van de Amsterdamse rapgroep opgeroepen om zondag 1 april als figuranten mee te doen aan de opnames van een film ‘over getto’s in Amsterdam, in samenwerking met de VPRO en met Herman van Veen in een gastrol’. Bijna 150 mensen meldden zich aan.

Ook de VPRO trapte in de grap. Die mailde met de vraag wie de film zou produceren. Ook de teletekstpagina’s van Veronica, Metro en de site van Musicfrom besteedden aandacht aan de ‘oproep’ van de Osdorp Posse.

Buma: wis uw muziekbestanden

Verschillende mensen ontvingen een mailtje, zogenaamd van de ‘Buma/Stemra’, de Nederlandse auteursrechtenorganisatie voor muziek. “Zoals u misschien wel heeft vernomen is er onlangs in het Napster programma een filter opgenomen die het uitwisselen van muziek waar auteursrecht op berust moet voorkomen”, zo begint het mailtje.

“Desalniettemin heeft ons Napster monitoring systeem een aantal auteursrechtelijk beschermde muziekstukken op uw PC aangetroffen. Daarom verzoeken wij u dringend de betreffende muziekbestanden in welk formaat dan ook onmiddellijk van uw systeem te verwijderen en te stoppen met het uitwisselen van illegale mp3 bestanden via welk uitwisseling programma dan ook.”

Gebruikers die geen gehoor zouden geven aan deze opdracht, zouden een inval kunnen verwachten. Of er mensen zijn die daadwerkelijk muziekbestanden van hun pc hebben verwijderd, is onbekend.