Online treinkaartjes kopen bij Nederlandse Spoorwegen

De consument kan via de site van de Nederlandse Spoorwegen (NS) treinkaartjes kopen en bestellen voor vier buitenlandse bestemmingen: Antwerpen, Brussel, Düsseldorf en Keulen. Na Parijs zijn dit de vier populairste buitenlandse bestemmingen voor treinreizigers. Het is voor het eerst dat een NS-reiziger online kan kopen, bestellen en betalen. Consumenten moeten hun reizen wel ruim van tevoren plannen. De kaartjes worden binnen vijf dagen thuisgestuurd.

Het bestellen van kaartjes binnen Nederland kan nog niet. Volgens NS-woordvoerder Michiel Jonker is dat financieel niet aantrekkelijk. “De kosten van de creditcardtransacties zijn bij binnenlandse reizen al snel hoger dan de kosten voor een kaartje.” Wel is het volgens Jonker ‘denkbaar’ dat de NS op termijn ook abonnementen en maandtrajectkaarten via internet zullen gaan verkopen.

Ook het aantal buitenlandse bestemmingen waarvoor online treinkaartjes kunnen worden gekocht, zal waarschijnlijk worden uitgebreid, ‘als de ervaringen positief zijn’. Online een reis naar Parijs boeken zit er echter niet in. Omdat voor een treinreis naar Parijs een reservering in de Thalys verplicht is, is dat technisch onmogelijk. Jonker: “Je krijgt daarbij te maken met allerlei ingewikkelde reserveringssystemen, vergelijkbaar met de systemen voor vliegtuigen. Daar heb je echt een baliemedewerker voor nodig.” Voor treinreizen naar Antwerpen, Brussel, Düsseldorf en Keulen is een reservering niet verplicht.

Het online boeken van reizen zou oorspronkelijk een nieuw onderdeel zijn op de nieuwe site van de NS. Maar die heeft – o ironie! – vertraging opgelopen. De introductie van de nieuwe site wordt nu later dit jaar verwacht. Op de site zal ook de zogeheten Planner Plus worden aangeboden, een reisplanner van de NS die nu alleen op CD-ROM verkrijgbaar is. Met de Planner Plus krijgen reizigers ook routekaartjes en informatie over andere vormen van openbaar vervoer.