Uitstel invoering nl-domein voor particulieren

Dat blijkt uit een e-mail die de SIDN naar de zogeheten deelnemers heeft gestuurd. Deelnemers zijn bedrijven, zoals internet- en hostingproviders, waar bedrijven en organisaties een Nederlandse domeinnaam kunnen aanvragen.

Aanvankelijk stond de invoering van .nl-domeinen nog voor dit jaar op het programma. De SIDN heeft nu echter besloten om te wachten tot woensdag 29 januari.

Volgens het bericht van de SIDN is het uitstel nodig om deelnemers de mogelijkheid te bieden om tenminste zes weken te testen met het nieuwe registratiesysteem en om ‘een adequate voorlichting aan deelnemers, houders en overige belanghebbenden te kunnen garanderen’.

De SIDN wil geen commentaar geven op het uitgelekte nieuws.

Tot nu toe is het registreren van een Nederlandse domeinnaam (bijvoorbeeld pietjepuk.nl) voorbehouden aan bedrijven en organisaties. Particulieren moeten genoegen nemen met een zogeheten persoonsdomeinnaam met drie cijfers erin (pietjepuk.327.nl).

Deze persoonsdomeinen zijn allesbehalve populair bij particulieren. Op dit moment zijn er slechts 659 Nederlandse persoonsdomeinen. Ter vergelijking: er zijn ruim 780.000 ‘bedrijfsdomeinnamen’. Veel Nederlandse particulieren wijken uit naar domeinen als .org, .com, .net en .nu.

Door een reglementswijziging die het bestuur van de SIDN in augustus van dit jaar heeft doorgevoerd, zullen particulieren vanaf 29 januari toch een eigen domein kunnen registreren.