Marcel Möring zet geweigerde column online

Natuurmonumenten liet Möring in een brief weten dat de column de ‘belevingsmogelijkheden van onze natuur’ niet zou vergroten. Ook zou het stuk de lezers van het blad niet aansporen om weer eens een wandeling door de bossen te gaan maken.

In zijn column schrijft Möring dat hij de schoonheid van het Botlek-gebied verkiest boven een tocht door een natuurgebied met verbodsborden en ‘oudere-echtparen-in-dezelfde-waxcoats’. “Zou er ook een cd-rom van bestaan? Dan kunnen we de volgende keer thuisblijven, een fles dennengeur badschuim opentrekken en er toch even helemaal uit zijn.”

Natuurmonumenten vindt het ‘niet zo leuk’ dat Möring de geweigerde column op zijn site heeft gezet. “We hebben hem nog gevraagd om het stuk aan te passen, maar dat wilde hij niet”, aldus Jet van der Maaten van Natuurmonumenten.

“Van tevoren hebben we hem een uitvoerige briefing gegeven, waarin we hem hebben gevraagd om op een inspirerende manier over het wandelen in onze natuurgebieden te schrijven. Daar heeft hij zich niet aan gehouden.”

Volgens Möring moeten schrijvers mensen ook niet aansporen om door de natuur te gaan wandelen. “Volgens mij heb je daar boswachters voor”, aldus de zelfbenoemde uitvinder van het woord ‘natuurpornografie’ op zijn site.

Van der Maaten: “Achteraf blijkt dat hij niet hetzelfde met natuur heeft als wij en onze leden. Het was prettiger geweest als hij dat van tevoren had gezegd.”