Twintigste verjaardag voor .nl-domein

Op 25 april 1986 registreerde Piet Beertema namens het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) als eerste ter wereld een ‘landen toplevel-domein’ (zoals .nl, .be, .de en .it). Het betrof het adres cwi.nl.

Het .uk-domein voor Groot-Brittannië bestond al een jaar langer, maar voldeed niet aan de officiële regels. Het landendomein voor Groot-Brittannië zou, volgens de ISO-norm, eigenlijk .gb moeten zijn.

De eerste tien jaar registreerde Beertema, de systeem- en netwerkbeheerder van het CWI, alle domeinnamen zelf. Tot 1 april 1996 was de registratie van een Nederlands domein bovendien gratis. Het CWI betaalde de kosten. Het registreren van een domein was aanvankelijk wel aan strenge regels onderworpen. Zo was het alleen voorbehouden aan organisaties, die er bovendien maar één mochten claimen.

De toenemende groei van het aantal .nl-domeinnamen en het grote belang van .nl leidde in 1996 tot de oprichting van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De SIDN was een van de eerste officiële organisaties ter wereld die de uitgifte van landendomeinnamen regelt.

Pas in januari 1997 nam de SIDN het registratiewerk geheel over. “In de laatste maanden moest ik 700 domeinregistraties per maand afhandelen”, vertelde Beertema in 2001, bij het 15-jarig bestaan van het .nl-domein, aan Webwereld. “Dat was meer dan een dagtaak. Ik had het er zo druk mee dat ik ook geen tijd had om een systeem te bouwen waarmee de registraties geautomatiseerd konden worden.”

20jaar.nl

Inmiddels zijn er in Nederland bijna 1,9 miljoen .nl-internetadressen vastgelegd bij de SIDN. In slechts twee andere landen zijn er meer landendomeinnamen geregistreerd: in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk.

In het kader van het twintigjarig jubileum heeft SIDN een speciale website geopend: 20jaar.nl. Daarop kunnen bezoekers onder meer vertellen wat twintig jaar .nl-domeinen hun heeft gebracht. Ook kunnen mensen die op 25 april 2006 twintig jaar worden, twintig euro korting krijgen bij registratie van een nl-domeinnaam.