Domeinnaam twee jaar lang zonder toestemming verhuisd

Kees Lebon besloot in 2001 om het adres Bungalowoptexel.nl te registreren. Lebon registreerde het domein via Bedrijvenweb. Omdat het verhuren van bungalows ook prima via Marktplaats kan, deed hij echter niets met het internetadres.

Lebon keek er jarenlang nauwelijks meer naar om, tot hij in maart dit jaar ontdekte dat iemand anders iets op zijn site had gezet. Opeens stond de inhoud van de site van Texel-plaza.nl op zijn adres. Uit de gegevens van de SIDN bleek dat het domein niet langer bij Bedrijvenweb stond geregistreerd, maar bij Widexs.

Het domein was al in januari 2004 bij Widexs terechtgekomen na een verhuisopdracht. Wie opdracht heeft gegeven om het domein over te hevelen naar Widexs is onbekend. “Widexs wil mij die informatie niet verstrekken”, vertelt Lebon.

Rechter

Ook tegenover Webwereld wil Jef Heyse van Widexs niet zeggen wie destijds de verhuisopdracht heeft gegeven. “Als deze zaak voor de rechter komt, zullen we die informatie zonder problemen overleggen. Maar we gaan die informatie niet aan derden verstrekken.”

Volgens Heyse heeft degene die de verhuisaanvraag heeft ingediend voor het domein Bungalowoptexel.nl, een fout gemaakt. “Hij heeft diverse domeinnamen met ’texel’ aangevraagd en daarbij is per ongeluk ook het domein Bungalowoptexel.nl meeverhuisd.”

Heyse heeft er geen verklaring voor waarom op het domein van Lebon opeens de site van Texel-plaza.nl te zien was. Maarten Koorn van Texelse Media (uitgever van Texel-plaza.nl) heeft dat evenmin. “Voor vragen hierover moet ik u doorverwijzen naar Widexs. Deze situatie heeft maar twee of drie dagen geduurd. Er is waarschijnlijk kortsluiting geweest.”

Boete

Widexs zegt de zaak te betreuren. “Ik begrijp dat het niet prettig is voor meneer Lebon”, zegt Heyse. “We beheren zoveel domeinnamen dat er wel eens een keertje iets mis kan gaan. We hebben hierbij een fout gemaakt, maar niet met opzet. Om die reden hebben we ook een boete gekregen van de SIDN, vijftig euro.”

Heyse wijt de problemen met de onterechte domeinnaamverhuizing aan een lacune in het Nederlandse systeem van domeinnaamverhuizingen. Hij heeft zijn hoop gevestigd op het nieuwe registratiesysteem van de SIDN dat in juni in gebruik wordt genomen.

Onder het nieuwe systeem komen er drie ‘wachtdagen’ bij een verhuizing. Tijdens die dagen kunnen de eigenaar of de ‘oude’ provider bezwaar maken tegen verhuizing. Daardoor wordt het verhuizen van domeinen met meer waarborgen omkleed.

Aangifte

Lebon heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie wegens diefstal. Hij verwijt Widexs valsheid in geschrifte. De politie wil echter niets met de klacht van Lebon doen. “Zij adviseerden mij om een civiele zaak aan te spannen”, aldus Lebon. Hij zal dat advies niet opvolgen. “Daarvoor heb ik te weinig schade geleden.”

Heyse vindt de affaire een storm in een glas water. “Er is geen sprake van kwade opzet aan onze kant. Meneer Lebon heeft jarenlang niets met zijn domein gedaan en nu verwijt hij ons valsheid in geschrifte.”

“Het maakt niet uit of ik iets met het domein doe of niet”, reageert Lebon. “Dat kan ik als eigenaar zelf bepalen. Moet je eens voorstellen wat er had kunnen gebeuren: iemand had ook kinderporno op mijn domein kunnen zetten.”