Tiscali slecht bereikbaar door DNS-probleem

Diverse lezers van WebWereld melden dat er problemen zijn met de vermelding van de adressen Tiscali.nl en Worldonline.nl in de name-serverbestanden van de SIDN. Een vermelding in die lijst is noodzakelijk om een site te kunnen vinden.

Name servers zijn essentieel voor het functioneren van internet. Ze zijn verantwoordelijk voor het omzetten van IP-adressen (bijvoorbeeld 62.250.20.101) in eenvoudige adressen (zoals www.webwereld.nl) en andersom.

Om niet elke internetgebruiker zijn eigen lijst met IP-adressen en bijbehorende domeinnamen te laten bijhouden, zijn er verschillende Domain Name Service (DNS) servers in het leven geroepen. Providers hebben bijvoorbeeld hun eigen DNS-servers waar hun abonnees dan weer gebruik van maken als ze over internet surfen of een e-mailbericht versturen.

De providers betrekken hun informatie weer bij anderen, bijvoorbeeld bij de SIDN die een lijst bijhoudt van de adressen van Nederlandse domeinen. Deze gegevens zijn nodig om een site te kunnen vinden.

Wie maandagmiddag via de site Nslookup Gateway probeert om ‘www.tiscali.nl’ of ‘www.worldonline.nl’ te vinden, krijgt de melding: “Can’t find www.tiscali.nl/www.worldonline.nl”. Adressen als ‘www.xs4all.nl’ en ‘www.planet.nl’ zijn wel bekend bij Nslookup Gateway.

Op de redactie van WebWereld is Worldonline.nl maandagmiddag niet te bereiken. Tiscali.nl kon nog wel worden bezocht. Dat soort informatie zegt overigens ook niet alles: de door de provider (van WebWereld) gebruikte DNS-gegevens kunnen ‘oud’ zijn.

De afdeling persvoorlichting van Tiscali is niet bereikbaar, maar een telefoniste van de provider bevestigt dat er sprake is van een ’technische storing’. Ook bij de SIDN was niemand bereikbaar voor commentaar.