Brit maakte virus na overlijden moeder

Dat verklaart de webdesigner Simon Vallor uit het Noorden van Wales desgevraagd tegenover WebWereld. “Toen ik de virussen schreef was mijn moeder net overleden en mijn computer was mijn enige troost”, aldus Vallor per e-mail.

“Ik voelde me erg neerslachtig. Om mijn 21ste verjaardag te markeren heb ik die dag het Gokar-virus verspreid. Het mag duidelijk zijn dat ik het achteraf liever anders had gedaan, maar ik kan de klok helaas niet terugdraaien. Ik ben erg stom geweest.”

Vrijdag moest Vallor zich voor een rechtbank in Londen verantwoorden. Hij bekende schuld aan de verspreiding van Gokar. Volgens de openbaar aanklager infecteerde Gokar 27.000 computers in 42 verschillende landen. Vallor verspreidde het Gokar-virus in december vorig jaar. In januari van dit jaar stond het virus in de toptien van vaakst voorkomende virussen.

Vallor voerde het overlijden van moeder niet aan als ‘verzachtende omstandigheid’ tijdens de rechtszaak. “Ik heb het zelf niet genoemd – ik heb alleen mijn naam genoemd en schuld bekend. Ik ben er voor 95 procent zeker van dat mijn advocaat het ook niet heeft gezegd.”

Opscheppen

Vallor maakte ook nog twee andere virussen: Redesi en Admirer. Deze virussen liet de webdesigner naar eigen zeggen niet zelf ‘in het wild’ los. “Ik heb ze uitgewisseld via ‘viral exchange’. Daarbij wisselen mensen viruscode uit. Hoe ze vervolgens verder zijn verspreid, kan ik niet overzien.”

Volgens een bericht in The Guardian achterhaalden Scotland Yard en de FBI Vallor omdat hij in chatrooms en op discussiefora zou opscheppen over zijn virussen. Vallor zegt zich daar niets van te kunnen herinneren.

“Er waren een paar mensen die wisten dat ik de auteur was van Gokar. Maar ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik me niet kan herinneren dat ik de virussen buiten deze groep heb bediscussieerd. En ik heb er zeker nooit over opgeschept.”

Wat voor straf Vallor zal krijgen is nog onduidelijk. Vallor: “Daar geef ik ook liever geen commentaar op. De openbaar aanklager heeft nog geen indicatie gegeven van de straf.”