Directeur: ‘Faillissement Jamby niets nieuws’

Jamby BV, dat in augustus van dit jaar de naam SMJ Development kreeg, is op 19 november failliet verklaard, zo ontdekte het zakenblad Quote. Het faillissement werd aangevraagd door United Resources of Jamby (URJ), de holding waarin Jamby BV was ondergebracht.

Jamby BV was verantwoordelijk voor de zogeheten Freedom Controller, een programma waarmee internetters bestanden zouden moeten kunnen uitwisselen via internet. URJ besloot al een jaar geleden om de ontwikkeling van de Freedom Controller stop te zetten. Bedenker Adam Curry vindt inmiddels ook zelf dat het een ‘dure hobby’ is geweest.

In april gaf de nieuwe directeur van United Recources of Jamby (URJ), Rob van Someren, tegenover WebWereld al toe dat Jamby te veel geld had uitgegeven. “Er had eerder op de rem getrapt moeten worden. Gezien de markt – het beperkte aantal mensen met een breedbandinternetaansluiting – had Jamby de ontwikkeling van sommige producten eerder moeten stopzetten.” Daarmee doelde hij onder meer op de Freedom Controller.

Matrassen

Van Someren nu: “Het eerste wat ik bij URJ heb gezegd is dat ik wilde stoppen met de matrassen (Jamby had in de begindagen een zolder met matrassen waar bezoekers op konden liggen, MR) en de Freedom Controller.”

“De eerste maanden dat ik bij URJ zat heb ik alles netjes afgehandeld met het personeel dat aan de Freedom Controller werkte. Om te voorkomen dat er in de toekomst nog lijken uit de kast komen vallen, hebben we besloten om het bedrijf failliet te laten verklaren.”

“Voor je het weet komt er iemand langs die geld van je wil hebben, omdat hij beweert vanuit Zuid-Afrika 24 maanden aan de Freedom Controller te hebben gewerkt. Omdat ik destijds nog niet bij Jamby betrokken was, kan ik dat niet controleren. Door de BV failliet te laten verklaren, voorkom je zulke problemen.”

Logeren

Van Someren beschouwt het artikel op QuoteNet als een poging om Adam Curry een hak te zetten. “Quote had Adam benaderd met het verzoek om twee dagen bij hem te komen logeren. Omdat hij zelf op dat moment verwikkeld was in onderhandelingen met omroepen over een programma waarin hij min of meer hetzelfde doet, maar dan voor geld, voelde hij daar niets voor.”

“Omdat Quote Adams huis niet binnen mag, moet ik nu aan iedereen uitleggen dat URJ niet failliet is”, verzucht Van Someren. “En dat terwijl Adam zich niet eens meer bemoeit met de dagelijkse gang van zaken bij URJ.”

Een uitgebreid artikel over Adam Curry staat in het januarinummer van Quote. Een voorproefje van het stuk staat op QuoteNet.