Tiscali-abonnees kunnen geen radio luisteren

Dat zegt Raymond Garnier van Garnier Projects, het bedrijf dat de streams voor de radiostations verzorgt. Volgens Garnier speelt de zaak al twee maanden.

De problemen kwamen aan het licht door een bericht op het weblog van dj Rick van Velthuysen (Radio 538). Op zijn weblog citeert Van Velthuysen uit een intern memo. “Tiscali vindt dat wij te veel dataverkeer genereren op het Tiscali netwerk en heeft daarom toegang tot de stream geblokkeerd tot we er grof geld voor gaan betalen.”

Volgens Garnier doen de problemen zich alleen voor bij Tiscali. “Andere providers als Chello, XS4ALL en Planet Internet geven de streams gewoon door.”

Tiscali legt de schuld echter bij Radio 538. “Wij kunnen er niets aan doen”, aldus een woordvoerster. “Radio 538 is een pure contentaanbieder, waarmee wij een zakelijke overeenkomst willen sluiten. Wij hebben een aanbod gedaan, maar daar is Radio 538 niet op in gegaan.”

Omgekeerde wereld

Volgens Garnier zou het aanbod inhouden dat Radio 538 zevenduizend tot tienduizend euro per maand zou moeten betalen om ervoor te zorgen dat Tiscali-abonnees naar het radiostation kunnen luisteren. “Dat is de omgekeerde wereld”, meent Garnier. “UPC gaat RTL 4 ook niet vragen om te betalen voor doorgifte, de klanten van UPC moeten betalen.”

Radio 538 voelt er niets voor om te betalen. “De uitzendingen via internet zijn voor ons niet meer dan een extra service voor mensen die op het werk of in het buitenland zitten”, zegt Thomas van de Weerd van Radio 538.

Volgens Van de Weerd luisteren er op piektijden (’s middags) negenduizend mensen via internet naar Radio 538. Hij kan weinig begrip opbrengen voor het beleid van Tiscali. “Als internetgebruiker vind ik het niet reĆ«el dat Tiscali bepaalt welke content je kunt krijgen.”