Spambestrijder krijgt bestellingen ‘Mein Kampf’

Eerder deze week werd uit naam van Zenger een spambericht verstuurd, waarin een Nederlandse editie van ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler werd aangeboden. Het betrof een zogeheten ‘joe job’: een spamrun die is bedoeld om de zogenaamde verzender zwart te maken.

Op het eerste gezicht leek het bericht afkomstig van Zenger. Het afzendadres was het privé-adres van Nederlands bekendste spambestrijder. Uit de ‘header’-informatie bleek echter dat het bericht niet door Zenger was verstuurd. De mails werden verstuurd vanaf zogeheten open proxies bij twee Belgische universiteiten.

De verantwoordelijke spammer heeft geen half werk afgeleverd. Zenger kreeg naar eigen zeggen 55.000 bounces naar aanleiding van de spam. Op basis van het aantal bounces vermoedt Zenger dat er in totaal een kwart miljoen mails met een aanbieding van ‘Mein Kampf’ zijn verstuurd.

Scheldpartijen

Ook ontving Zenger meer dan vierhonderd niet-automatisch gegenereerde antwoorden. “Deze antwoorden lopen uiteen van scheldpartijen, verzoeken tot uitschrijving van de mailinglist, verzoeken om informatie over de wijze waarop het adres van de geadresseerde is verkregen, verzoeken tot nadere informatie over het aanbod en zelfs bestellingen”, aldus Zenger in een analyse van de spamrun.

Onder de analyse staat een bloemlezing uit de reacties die binnenkwamen. Meer dan vijftig mensen toonden serieuze interesse of plaatsten een bestelling. Volgens Zenger toont dit aan dat spammen nog altijd lucratief is.

De overlast voor Zenger is voorlopig nog niet voorbij, zo verwacht hij. “Uit eerdere ervaringen met joe jobs weet ik dat soms zes maanden na dato nog bounces binnenkomen. Vervelender zijn echter de mailinglists waar de spam ook naar toe is gestuurd en de spam als inschrijving is opgevat.”