Telegraaf verwijdert artikel over babyfabriek-hoax

Wie via Google zoekt op de woorden ‘walging om babyfabriek‘ krijgt als eerste zoekresultaat een Telegraaf-artikel met een gelijkluidende kop. Wie de betreffende link aanklikt, komt echter bedrogen uit. Het artikel staat niet meer op de site, zo ontdekte weblog Geencommentaar.nl. “De pagina waarom U heeft gevraagd kon niet worden gevonden.”

De reden van de verwijdering laat zich raden: het bericht over Afrikaanse draagmoeders die tegen betaling van 50.000 tot 70.000 euro een baby zouden afleveren aan Nederlandse stellen was een broodje aap.

Het weekblad Panorama had het ‘nieuws’ de wereld ingebracht om te testen of andere media voor het verhaal zouden vallen. In het geval van De Telegraaf bleek dat geen probleem. De krant van wakker Nederland opende donderdag zelfs met het ‘nieuws’.

Beetje laf

Het is niet voor het eerst dat De Telegraaf onjuiste berichten van zijn site haalt. “Ik heb het al eerder zien gebeuren”, schrijft Spuyt12 op weblog Geencommentaar.nl. “Het is blijkbaar de standaard praktijk bij die krant. Heb je het mis? Vernietig het bewijsmateriaal.”

Ook Laurens Verhagen, hoofdredacteur van Nu.nl, klaagde onlangs in dagblad De Pers dat De Telegraaf foute berichten verwijdert. Naar aanleiding van een onjuist artikel over het liefdesleven van dj Tiësto zei hij: “De Telegraaf haalt dat bericht weg als het niet klopt. Dat is een beetje laf, vind ik. Wij laten het staan. Laat maar zien hoe de berichtgeving tot stand komt.”