Dansende globetrotter

Heerlijk weer weer! Lekker aan het werk binnen, maar ik weet wel waar ik liever zou willen zijn. Matt Harding weet het ook. En hij is daar dan ook. Hij wel.

De Amerikaan Matt Harding van Wherethehellismatt.comreist de wereld rond om overal een dansje te doen. De video’s die hij daarvan maakt zijn al miljoenen keren bekeken. Maarten sprak Harding op een van de spaarzame momenten dat hij thuis was in Seattle.

Matt in Monument Valley. Staat je beter dan de Marlboro Man.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Wherethehellismatt.com?
“Het idee is afkomstig van een voormalige collega. Ik had in 2003 mijn baan opgezegd en was samen met hem aan het reizen. Toen we in Vietnam waren, stelde hij voor dat ik een dansje zou doen voor de camera. Sindsdien doe ik dat overal waar ik kom. Begin 2005 heb ik de video online gezet. Toen is het balletje gaan rollen.”

Je bent de hele wereld over gereisd, je hebt zelfs Antarctica bezocht. Een dure hobby.
“Naar aanleiding van mijn eerste video nam het bedrijf Stride Gum contact op. Zij wilden mij sponsoren. In de eerste helft van 2006 heb ik toen alle zeven continenten bezocht. Nadat ik die video in juni online zette, ging het echt los. Allerlei weblogs en sites besteedden er aandacht aan, ik werd uitgenodigd voor talkshows. Inmiddels hebben meer dan acht miljoen mensen de filmpjes gezien.”

Je bent nu bezig met een derde video. Wat valt er nog toe te voegen?
“Deze keer dans ik samen met anderen. Via mijn site kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. Er zijn inmiddels vijfduizend mensen die dat hebben gedaan. De eerste video heb ik in april opgenomen in Amsterdam. Ik had zeventig mensen uitgenodigd om te zien hoe het zou uitpakken. Het was een groot succes. Toen ik begon met dansen, kwam er zelfs iemand uit zijn appartement hollen omdat hij me herkende. Dat is wel grappig: als ik over straat loop, herkent niemand me namelijk. Omdat de video’s low-res zijn, weten maar weinig mensen hoe ik eruitzie.”

Matt met maatjes in Rwanda. Ook heet.

Wat maakt reizen zo leuk?
“Door te reizen kan je ontdekken waartoe je in staat bent. Je zit niet meer in die veilige omgeving die je kent. Je wordt uitgedaagd om problemen op te lossen die je in het dagelijkse leven niet tegenkomt. Daardoor leer je over jezelf.”

Welk land kun je iedereen aanbevelen?
“Het leukst vind ik de plaatsen waar nauwelijks toeristen komen. Ik hou ervan om van de gebaande paden af te wijken. Landen als Nieuw-Zeeland of Thailand zijn zo ingericht op toeristen dat het vervelend wordt. Het lijken wel attractieparken. Dan vind ik Mongolië of Birma een stuk interessanter.”

Je vindt dat Amerikanen vaker naar het buitenland moeten gaan. Waarom?
“Er zijn twintig keer zo veel Amerikanen als Nederlanders. Maar als ik een maand door Afrika trek, kom ik net zo veel Nederlanders tegen als Amerikanen. Amerikanen lijken zich soms af te sluiten van de rest van de wereld. Ondertussen hebben de beslissingen van de Amerikaanse regering gevolgen voor iedereen. Ik merk dat er daardoor vooral in Europa anti-Amerikaanse sentimenten bestaan. De meeste mensen geven me het voordeel van de twijfel, maar een enkeling weigert met me te praten omdat ik Amerikaans ben. Die frustratie is begrijpelijk, maar ik vind het erg jammer. Ik ben namelijk ook geen fan van de huidige regering.”

Wat is de gekste plaats waar je hebt gedanst?
“Ik heb een keer een video opgenomen 35 meter onder water naast een gezonken schip uit de Tweede Wereldoorlog. Maar het moet nog gekker kunnen. Zo zou ik wel een keer in de ruimte willen dansen. Ik heb al gesproken met Virgin Galactic, die in 2009 van start willen gaan met ruimtevluchten. Probleem is dat zo’n tripje tweehonderdduizend dollar kost. Desondanks heb ik goede hoop dat het me gaat lukken. Ik verzin er wel wat op.”

Dit artikel verscheen in Bright.