Telegraaf in actie tegen ‘speurders’ in metatags

De Telegraaf dreigt met juridische stappen als Webauto.nl geen gehoor geeft aan de eis van de uitgever om de termen van zijn site te halen. Dat schrijft de krantenuitgever in een fax aan de eigenaar van Webauto.nl.

Volgens De Telegraaf maakt Webauto.nl inbreuk op het merkrecht van de krant. De uitgever heeft het woordmerk ‘Speurders’ geregistreerd bij het Benelux merkenbureau. “Het gebeurt geregeld dat we deze brief versturen”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Webauto.nl gebruikt de termen ‘speurder’ en ‘speurders’ in de zogeheten metatags van zijn site. Metatags zijn bedoeld om zoekmachines te helpen bij het indexeren van webpagina’s. Tegenwoordig maken echter steeds minder zoekmachines van deze bewegwijzering gebruik, omdat veel sites onzinnige termen in hun meta-tags plaatsen.

Arrogant

“Ik wist niet eens dat die termen in onze metatags stonden”, reageert Gerwout van der Veen van Webauto.nl. “De site is al jaren geleden gebouwd.” Hij noemt de eis van De Telegraaf om de termen te verwijderen ‘bijzonder onzinnig’. “Ik zou me er iets bij kunnen voorstellen als er op onze site zou staan: ‘Kijk hier voor onze Speurders’. Maar dat is niet het geval.”

Van der Veen noemt de opstelling van De Telegraaf ‘arrogant’. “De Telegraaf heeft niet even vriendelijk verzocht om de term te verwijderen. In plaats daarvan werd er meteen heel bot en onbeschoft gedaan.” Webauto.nl is niet van plan om de termen ‘speurder’ en ‘speurders’ uit zijn metatags te verwijderen.

“Zoals altijd proberen andere ondernemers mee te liften op het succes en de bekendheid van grote merken”, zegt Maarten Roelofs, marketingmanager van Speurders.nl.

“Ik heb drie maal een e-mail gezonden en twee maal gebeld om Webauto.nl de kans te geven om de zaak netjes met ons op te lossen. Helaas was men niet van plan hier verandering in aan te brengen. Op dat moment zijn we helaas genoodzaakt om de juridische weg te bewandelen. Ik meen dat dit een zorgvuldige weg is en laat de overige uitspraken voor rekening van Webauto.”