Nieuwe film Van Gogh niet via p2p verspreid

Tiscali heeft de mogelijkheid om de film via het peer-to-peer-netwerk te verspreiden wel onderzocht. “Maar we vonden het op dit moment nog niet opportuun om dat te doen”, zegt een woordvoerster van de provider.

“Peer-to-peer is op dit moment geen optie en BitTorrent dus ook niet”, aldus de zegsvrouw. De provider sluit niet uit dat BitTorrent in de toekomst wel gebruikt gaat worden voor de commerciële verspreiding van films.

De nieuwe film van Theo van Gogh, ‘0605‘ geheten, gaat in december via internet in première. Tiscali, dat de film financierde, gaat de toegang tot de film verkopen. Pas later komt de film in de bioscopen.

Het is in theorie goed mogelijk om betaalde films via p2p te verspreiden. Daarvoor moet de film wel eerst ‘versleuteld’ worden. Mensen die de film willen bekijken, moeten vervolgens een ‘activatiesleutel’ kopen.

Op die manier is het ook mogelijk om films nog voor de premièredatum te verspreiden zonder dat iemand de beelden kan bekijken. Vanaf het moment dat mensen de film op hun beeldscherm kunnen bekijken, kunnen ze er wel een onbeveiligde kopie van maken.