‘Technische problemen bij invoering tapplicht’

Dat zegt Hans Leemans, directeur van de Nederlandse Vereniging van Internetproviders (NLIP). Hij wijt de problemen aan de verschillende interpretaties van de specificaties die de overheid heeft opgesteld voor het aftappen van internetverkeer.

Bij een aantal grote providers loopt inmiddels een pilot, waarbij de aftapapparatuur wordt getest. “Maar de testen verlopen moeizaam”, aldus Leemans. “Het zal daardoor nog zeker tot april duren voordat de eerste Nederlandse internetaanbieders aan de wettelijke aftapverplichting kunnen voldoen. En ik ben bang dat het dan ook nog niet direct zal lukken.”

Leemans: “De verschillende leveranciers van de aftapapparatuur hebben de specificaties van de overheid verschillend geïnterpreteerd. Daardoor kan het gebeuren dat het systeem van de overheid de aftapgegevens van de providers weigert of niet kan ontsleutelen.”

Justitie

Wijnand Stevens, woordvoerder van het Ministerie van Justitie, bevestigt dat er nog getest wordt. Volgens hem is er echter geen sprake van vertraging. “Er gaat bij die testen wel eens wat mis, maar er is geen enkele reden om te constateren dat het niet goed gaat.”

Het aftapsysteem zal volgens het Ministerie van Justitie ‘op redelijke termijn’ operationeel worden. “Maar een datum durf ik niet te noemen”, aldus Stevens. “Anders gaat iedereen zich daar weer op richten.”

XS4ALL

XS4ALL, een van de providers die meedoen aan de proef, streeft ernaar om ‘begin april’ te voldoen aan de door de overheid opgelegde aftapverplichting. “Hoewel er natuurlijk altijd nog iets kan tegenzitten”, aldus woordvoerster Sjoera Nas.

Zij bevestigt dat de diverse leveranciers van de aftapapparatuur met verschillende specificaties werken. “Telkens als de overheid nieuwe specificaties doorgeeft, lopen wij achter de feiten aan, omdat we met een andere leverancier werken dan de overheid.”

XS4ALL werkt samen met het Haagse Pine Internet, terwijl de overheid haar aftapapparatuur betrekt bij het Israëlische Comverse. Eind december kwam Comverse in de Verenigde Staten in opspraak, omdat met de afluisterapparatuur van het bedrijf de politie zelf kon worden afgeluisterd.

Kleine providers

De kleine providers (met minder dan 5.000 abonnees) kunnen samenwerken bij het installeren van aftapapparatuur. Volgens Leemans kunnen zij voor 3500 euro per jaar deelnemen aan een door de Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers opgezet businessmodel, waarbij de internetaanbieders de aftapapparatuur met elkaar ‘delen’. Volgens Leemans hebben zich tot nu toe ‘ongeveer vijf’ internetproviders aangemeld voor de dienst.