‘Breedbandinternet in heel Nederland’

Het platform wijt de problemen aan de monopoliepositie van de kabelmaatschappijen. “Kabelmaatschappijen besluiten nu zelf waar zij uitrollen”, aldus NLflatfee in een persbericht. “De gevolgen zijn onder andere dat grote gebieden in het noorden van Nederland, maar ook gebieden buiten de grote steden, digitaal en economisch achterblijven door het niet verder uitrollen van een breedbandinternetaansluiting.”

Ook van KPN hoeven veel mensen niets te verwachten, meent NLflatfee. “Het alternatief dat KPN biedt, is internetten via de telefoonlijn, maar dat is met steeds zwaarder wordende internetpagina’s een langzaam en erg kostbaar alternatief.”

Het platform wil daarom dat de politiek ingrijpt. “De overheid zou breedbandaansluitingen in ‘onrendabele’ gebieden met subsidies moeten stimuleren”, meent Harry Dragstra van het platform NLflatfee. “Het is gewoon belangrijke infrastructuur. Bij de A7 ga je toch ook niet afvragen of het rendabel is?”

Maandagavond had Dragstra al ‘vijf of zes’ reacties van Kamerleden gehad. “Onder meer de SP en het CDA hebben positief op mijn e-mail gereageerd. Dat valt me erg mee.” Marja Wagenaar van de PvdA verklaarde vorige week tegenover NRC Handelsblad dat de overheid zich moet inspannen om snel en goedkoop internet te stimuleren.