Steeds meer bezwaren tegen snelheidsboetes

In het eerste halfjaar van 2002 kwamen er bij het arrondissementsparket in Leeuwarden – waar de verkeersboetes uit heel Nederland worden behandeld – bijna net zoveel beroepschriften binnen als in heel 2000.

In 2000 bedroeg het aantal bezwaren 5.128, in 2001 6.801 en voor dit jaar verwacht het Openbaar Ministerie meer dan 10.000 beroepen. Tot juni waren er al 5.107 bezwaarschriften binnengekomen.

Volgens persofficier Michiel Severijn is de stijging voor een belangrijk deel het gevolg van standaard beroepschriften die via internet te krijgen zijn. “Er zijn particulieren die via internet aanbieden om beroepschriften te maken of die standaardberoepschriften online zetten.”

Uiteindelijk moeten de verkeersovertreders hun beroep wel zelf indienen. “Dat ze daarbij een beroep hebben gedaan op anderen voor het uitwerken van het bezwaarschrift vormt daarbij geen probleem”, aldus de woordvoerder.

Mensen die een bezwaarschrift indienen in de hoop zo het justitieel apparaat te ontwrichten, komen volgens Severijn bedrogen uit. “Elk beroep wordt behandeld, maar als het bezwaar inhoudelijk niets voorstelt, wordt het meteen afgewezen.”

Toch is Severijn niet blij met de beroepschriften van mensen die alleen maar zand in de machine willen strooien. “Dat vinden we niet erg netjes.”