UPC vraagt mogelijk uitstel van betaling aan

Dat zegt Martha van Dijk, medewerker van een door UPC ingehuurd financieel pr-bureau. Zij reageert daarmee op een bericht in de Financial Times. Volgens dat bericht zou UPC van plan zijn om in september zowel in Nederland als in de Verenigde Staten uitstel van betaling aan te vragen.

UPC heeft een schuld van ongeveer 10 miljard euro. Over 5,4 miljard euro heeft het kabelbedrijf afspraken gemaakt met de obligatiehouders. Zij zullen hun schuldpapieren omruilen voor aandelen in een nieuwe holding.

Om nu ook de resterende schuldeisers zover te krijgen dat ze meewerken aan de financiƫle sanering zou UPC volgens de Financial Times in september surseance willen aanvragen.

“Het is een van de mogelijkheden die UPC op dit moment onderzoekt”, aldus Van Dijk. “Maar er zijn nog verschillende alternatieven.” Welke dat zijn kan ze niet zeggen.

Voor de klanten van UPC zou een dergelijke surseance geen gevolgen hebben, zo zegt Van Dijk. “Mocht het zo zijn dat er uitstel van betaling aangevraagd wordt, dan is dat een gecontroleerd proces. Het is geen faillissement waarbij de tv op zwart gaat.”

Gisteren maakte UPC bekend dat het voor het eerst in zijn bestaan een nettowinst had geboekt. De winst was voornamelijk het gevolg van de gunstige (lage) stand van de dollar. Vorig jaar leed UPC nog een verlies van 4,4 miljard euro.