Gamers.nl en Headliner.nl ruziën over links

Gamers.nl heeft inmiddels de toegang van Headliner.nl tot zijn site afgesloten. Daardoor verschijnen er sinds vorige week geen koppen van Gamers.nl meer op de site van Headliner.nl. Headliner.nl verzamelt koppen van andere sites.

“Als Headliner.nl onze blokkade omzeilt, beschouw ik dat als inbraak”, aldus Jimmy van der Have van Gamers.nl. “Eén linkje vind ik geen probleem, maar Headliner.nl probeert met andermans content goede sier te maken.”

Wat Van der Have gaat doen als Headliner.nl de blokkade van Gamers.nl omzeilt, wil hij niet zeggen. “Dat lijkt me wat prematuur. Ze zijn nu gestopt met het overnemen van de koppen en daarmee is voor mij de kous af.”

Headliner.nl meent dat het volledig in zijn recht staat bij het overnemen van de koppen van Gamers.nl. Het bedrijf wijst op de uitspraak in de rechtszaak van krantenuitgever PCM (onder meer de Volkskrant, Algemeen Dagblad en Trouw) tegen Kranten.com. De rechter bepaalde toen dat Kranten.com de koppen van de krantensites van PCM mag overnemen.

Overzichtelijkheid

Verschil met de rechtszaak van PCM is wel dat Kranten.com de links toen niet meer in zijn eigen frames liet openen. Headliner.nl doet dat wel. Volgens de site is dat echter ‘enkel en alleen ter bevordering van de overzichtelijkheid voor de bezoeker van de website’. De bezoekers van de site van Headliner.nl welteverstaan.

Rogier Voet van GameZ.nl, een concurrent van Gamers.nl, noemt het protest van Van der Have ‘verrassend’. “Gamers.nl neemt zelf voortdurend andermans nieuws over, waarbij complete alinea’s uit berichten worden gekopieerd. Headliner.nl houdt het bij een kopje en hanteert tenminste nog een fatsoenlijke bronvermelding.”