Algemeen Dagblad start registratie

Het Algemeen Dagblad volgt daarmee het voorbeeld van NRC Handelsblad dat al in het najaar met een registratiesysteem begon. “Aanvankelijk zouden wij ook in het najaar van 2002 de registratie invoeren, maar door problemen is dat flink opgeschoven”, aldus Alex Beishuizen van het Algemeen Dagblad.

NRC Handelsblad en later ook Trouw hadden te kampen met technische problemen bij de invoering van het registratiesysteem. De kranten van uitgever PCM (NRC Handelsblad, Trouw, Algemeen Dagblad en de Volkskrant) voeren een registratiesysteem in om meer te weten te komen over hun lezers.

Bezoekers van de AD-site die zich registreren, krijgen toegang tot alle onderdelen van de site. Abonnees van de Rotterdamse krant krijgen daarbovenop gratis toegang tot het archief van de laatste zes maanden. Niet-abonnees moeten betalen om een artikel uit het archief te kunnen bekijken.

Bezoek

Later zullen er meer betaalde diensten volgen. Het Algemeen Dagblad wil onder meer de complete krant online zetten. “Maar eerst gaan we dit netjes invoeren”, zegt Beishuizen.

Beishuizen verwacht dat het aantal bezoekers aanvankelijk zal afnemen. “Registratie is nog vrij ongebruikelijk in Nederland. Bij NRC Handelsblad zag je in de eerste weken ook een afname van het bezoek. Maar na een paar weken komen de bezoekers wel weer terug.”

De afgelopen weken verschenen er al diverse nieuwe rubrieken op de site van het Algemeen Dagblad die niet of in verkorte versie in de krant staan. Het gaat daarbij onder meer om het jongerenmagazine Strak en een nieuwe rubriek met links.