Spookreferenties teisteren NedStat-tellers

Een simpel scriptje is voldoende. Zet het op je pagina en elke keer dat iemand je pagina bezoekt, verschijnt het adres van je site in de zogeheten ReferStat-statistieken van NedStat van pak ‘m beet 25 andere sites. ReferStat geeft aan via welke link een bezoeker op een pagina met een NedStat-teller is gekomen.

Het gebruik van het script kan extra bezoek opleveren. Veel mensen kijken regelmatig op hun pagina met NedStat-statistieken om te kijken waar hun bezoekers vandaan komen. Als ze vervolgens op de link in ReferStat klikken, kunnen de ‘spookreferenties’ tot een forse stijging van het aantal bezoekers leiden.

Aandacht voor het script in verschillende weblogs en nieuwsgroepen heeft de laatste dagen voor een flinke toename van het gebruik van het script gezorgd. Op de site Weda.net wordt uit de doeken gedaan hoe het script werkt.

Onder meer de beheerders van pornosites gebruiken het script om extra bezoek te trekken. “Daardoor kan het voorkomen dat iemand die een site over bijvoorbeeld kinderspeeltuinen beheert, opeens een link naar een sekssite in ReferStat ziet”, aldus Geert Mol van NedStat.

Volgens Mol kan het bedrijf weinig doen tegen de manipulatie van de NedStat Basic tellers. “Nu blokkeren we de adressen van de mensen die misbruik maken van het script. Die adressen kunnen dan niet meer verschijnen in ReferStat.”

Ook komen de pagina’s waarnaar de spookreferenties verwijzen, op een ‘zwarte lijst’ te staan. Beheerders van die pagina’s kunnen geen nieuwe NedStat-teller meer voor hun pagina aanvragen.

Mol: “We zijn er natuurlijk niet blij mee dat mensen onze tellers misbruiken. We bieden een gratis dienst aan en die wordt dan op deze manier ondermijnd. Overigens kunnen andere tellers net zo goed het slachtoffer worden van dit soort acties.”

Het is niet voor het eerst dat NedStat slachtoffer wordt van mensen die de NedStat Basic tellers manipuleren. Eerder slaagden enkele slimmeriken er al in om een scriptje te schrijven, waarmee hun pagina in de top10-lijst met best bezochte sites kwam te staan.