Directeur Flint: ‘Sluiting DDS City is reële optie’

Dat zegt Joost Flint, directeur van DDS. Sinds DDS in februari 2000 van een stichting veranderde in een commercieel bedrijf, moet DDS geld toeleggen op DDS City, het onderdeel van DDS waarin de e-mailadressen en ruimte voor homepages zijn ondergebracht. Een vereniging van DDS-gebruikers probeert DDS City nu te redden.

“Iedere maand dat DDS City doordraait kost ons geld”, aldus Flint. “We moeten het zakelijk bekijken. DDS is geen liefdadigheidsinstelling. Als er geen goede oplossing komt om DDS City in stand te houden, is sluiting een reële mogelijkheid.”

De directie van DDS heeft nog geen datum in het hoofd waarop de beslissing over het voortbestaan van DDS City moet worden genomen, maar volgens Flint moet er eerder gedacht worden aan een ‘periode van weken dan aan een periode van een halfjaar’. 

Vereniging wil DDS City redden

Overname door een vorige week begonnen vereniging van DDS-bewoners lijkt de grootste kans op overleving te bieden voor DDS City. De vereniging, die als doelstelling heeft om de e-mail- en homepagefaciliteiten van DDS voor de bewoners te garanderen, heeft binnen een week een behoorlijke groep geïnteresseerden aangetrokken die via een mailinglist discussieert over reddingsplannen.

DDS is bereid om DDS City voor een symbolisch bedrag over te doen aan de vereniging, zo schrijft Flint in een e-mail aan de naar schatting tachtig leden van vereniging. Er moeten echter wel snel spijkers met koppen geslagen worden. “We moeten echt binnen een paar weken met de vereniging om tafel kunnen gaan zitten”, aldus Flint.

Daarnaast moet de vereniging volgens Flint flink groeien om een serieuze overnamekandidaat te worden. “De vereniging zal het moeten hebben van de vrijwilligers. Gesprekken over een overname hebben alleen maar zin als de vereniging minimaal duizend leden heeft.”

Er hebben zich geen andere overnamekandidaten voor DDS City gemeld. “Maar dat deze vereniging nu is opgericht, betekent wel dat DDS City behoorlijk wat potentie heeft. Het is niet voor niks dat al die mensen DDS City willen redden”, aldus Flint.

Ook de mogelijkheid dat DDS zelf opnieuw geld in DDS City investeert, wil Flint niet helemaal uitsluiten. “Maar dan moeten we wel een briljant idee krijgen om het bedrijf rendabel te maken.” 

‘Volledig gefaald’

DDS City is een van de BV’s waarin de stichting DDS in februari vorig jaar werd opgesplitst. De andere BV’s waren DDS Services, DDS Venture en DDS Projects. De bedoeling was om met de winst uit die drie BV’s het ‘ideële’ DDS City overeind te houden.

Dat is slechts gedeeltelijk gelukt. Investeerders bleven weg. “Als je kijkt naar de doelstellingen die we vorig jaar voor ogen hadden, hebben we volledig gefaald. De slechte situatie op de beurs en de mislukte beursgang van World Online hebben ons de das omgedaan.”

Het eerste slachtoffer van de uitblijvende investeringen werd de redactie van DDS City die na de transformatie tot commercieel bedrijf juist was uitgebreid. Alle redacteuren werden ontslagen. “Je ziet in de hele wereld dat het uitermate moeilijk is om geld te verdienen met content. Ook ons is het niet gelukt”, aldus Flint.

Eind november verkocht DDS de hostingactiviteiten van de DDS Services aan telecom- en internetdienstverlener Energis. De enige activiteit uit DDS Venture, de scholierenportalinternetcollege.nl, werd eind oktober overgenomen door de educatieve uitgeverij Malmberg.

Hoeveel geld DDS met de verkoop van deze bedrijfsonderdelen heeft binnengehaald, is nooit bekend gemaakt. Met de verkoop van Internetcollege.nl zou naar een schatting een bedrag van tussen de 400.000 en 500.000 gulden zijn gemoeid. Bij DDS Services ging het waarschijnlijk om een veelvoud van dat bedrag.

Maandag bestond DDS zeven jaar. In tegenstelling tot vorige jaren, werd er geen verjaardagsfeestje gegeven. “We hebben op dit moment niet echt reden om feest te vieren”, aldus Flint.