Máxima-hackers na twee jaar nog niet berecht

Op 22 januari 2002, precies een maand voor hun huwelijk, kon een selecte groep Nederlanders chatten met prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander. Een paar minuten nadat de chat was begonnen, raakte de gebruikte server echter overbelast.

De hackersgroep ‘Down Under Crew’ eiste de aanval op. Een of meer leden van de groep hadden een zogeheten distributed denial of service (DDoS) aanval op de chatserver uitgevoerd.

Bij een DDoS-aanval wordt vanaf een groot aantal computers valse verzoeken om informatie verzonden naar een site. De servers bezwijken vervolgens onder de vele informatieaanvragen, waardoor ‘gewone’ bezoekers de site niet meer kunnen bereiken.

In april 2002 deed de politie huiszoeking bij zes verdachten in Almere, Goor, Terneuzen, Culemborg, Den Haag en Leeuwarden. Een verdachte werd gearresteerd. De politie trof een hennepplantage in zijn woning aan.

De politie kwam de zes op het spoor na een verzoek om rechtshulp van de Duitse politie. In Hamburg was een inbraak geweest op een bedrijfscomputer. Het onderzoek dat daarnaar is ingesteld, leidde naar de zes verdachten.

Twee jaar later is het nog altijd niet tot een rechtszaak gekomen. “De zaak is formeel nog niet afgerond”, aldus Wim de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket. “Zowel bij ons als bij de politie heeft het een tijd geduurd.” Hij verwacht dat de zaak ‘in de loop van dit jaar’ voor de rechter zal komen.