Spam viert 25e verjaardag

Dat blijkt uit onderzoek van ClariNet-oprichter Brad Templeton. Het bericht van het bedrijf Digital Equipment Corporation (later overgenomen door Compaq) betrof een uitnodiging voor een open dag waarop enkele nieuwe apparaten van het bedrijf te zien zouden zijn.

Het bericht leidde destijds al tot de nodige kritiek. Het was niet alleen slecht geschreven, maar volgens de ontvangers – alle gebruikers van Arpanet (zoals internet destijds heette) aan de Amerikaanse Westkust – bovendien in strijd met de ‘acceptable use policy’ van Arpanet. Arpanet mocht alleen gebruikt worden voor onderzoek- en onderwijsdoeleinden.

De term ‘spam’ (voor ongevraagde, commerciële berichten) dook overigens pas vijftien jaar later voor het eerst op. Boze nieuwsgroeplezers gebruikten die betiteling voor de actie van Richard Depew die per ongeluk 200 keer hetzelfde bericht postte.

De allereerste, grootschalige spam was van het advocatenkantoor Canter & Siegel uit Phoenix, Arizona. Canter & Siegel bood via duizenden nieuwsgroepen zijn hulp aan bij de zogeheten ‘Green Card Lottery’, een loterij die de Amerikaanse overheid organiseert voor niet-Amerikanen die een permanente verblijfsvergunning (‘green card’) willen hebben.