Filmmaakster zet ‘Hippies from Hell’ online

Sinds eind april staat de film online op de site van Waag Society. ‘Hippies From Hell’ handelt over een groep hackers, artiesten en ’techies’ die elkaar ontmoeten via de gelijknamige mailinglist, op feesten en bij hackersevenementen.

Onder meer XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp maakte onderdeel uit van de groep. Hij komt uitgebreid aan het woord in de film die eerder werd vertoond op het Amsterdamse documentairefestival IDFA en bij de tentoonstelling World-Information.org.

De maakster van de film, Ine Poppe, werkte drie jaar aan ‘Hippies from Hell’. “In 1999 was ik met de Hippies op het Chaos Computer Camp, een hackersevenement in de buurt van Berlijn. Toen ben ik met mijn eerste research begonnen.”

“Ik heb sindsdien veel met de Hippies opgetrokken en zie ze nog steeds regelmatig. Met sommigen ben ik goed bevriend geraakt. De film was uiteindelijk klaar voor de IDFA in 2002.”

Nudistisch lockpicken

Behalve aan de sociale aspecten van het hacken besteedt Poppe uitgebreid aandacht aan het fenomeen ‘lockpicken‘, het zonder sleutel openen van sloten. Lockpicken is in Duitsland een heuse sport en ook in Nederland bestaat inmiddels de Nederlandse Vereniging van Hang en Sluitsport.

Hilarisch is de scène over Frei Körper Kultur (nudistisch) lockpicken op het Chaos Computer Camp (CCC). Dat fragment is ook de favoriet van Poppe. “Het toont een vorm van participerende journalistiek die mensen aan het lachen maakt. Bovendien zegt die scène wat over mijn werkwijze en de atmosfeer waarin de documentaire is gemaakt.”

Poppe schat dat tot nu toe tussen de drie- en vierduizend mensen ‘Hippies from Hell’ hebben gezien. Dat de film nu online staat, ligt volgens Poppe voor de hand. “De film gaat over de sociale kant van het internet, en het online publiceren van films is hier een onderdeel van. Zo bereikt de film het publiek waarvoor het bedoeld is, en wordt hij zo breed mogelijk verspreid.”