SP stelt kamervragen over aanstaande prijsverhoging UPC

Begin 2007 zal het abonnementsgeld bij UPC 20 procent (drie euro per maand) hoger zijn dan nu, zo bericht Trouw. Tegelijkertijd zal het analoge zenderaanbod kleiner worden.

Door het analoge basispakket onaantrekkelijker te maken, hoopt UPC dat de consumenten massaal zullen overstappen op digitale televisie. UPC is van plan om zijn 2,3 miljoen abonnees vanaf het vierde kwartaal een decoder voor digitale televisie te verschaffen. Ook andere kabelbedrijven proberen hun klanten ertoe te bewegen om over te stappen op digitale tv.

“We willen digitale televisie standaard maken”, erkent Bert Holtkamp van UPC. Hij bestrijdt echter dat het basisabonnement 20 procent duurder zal worden. “Dat getal is uit de lucht gegrepen.” Wel zal er ‘op termijn een geringe prijsverhoging’ komen. Details daarover wil UPC niet geven.

Holtkamp ontkent eveneens dat het tv-aanbod bij het standaardpakket kariger zal worden. “Het digitale abonnement wordt het basispakket. Kijkers zullen dus eerder meer dan minder zenders in hun basispakket krijgen.”

De UPC-woordvoerder kan echter niet garanderen dat UPC alle zenders die nu in het analoge basispakket zitten, analoog zal blijven doorgeven. “Daarover kan ik nog niet in detail treden.” Volgens Trouw zal het aantal analoge tv-zenders afnemen. Daardoor worden UPC-abonnees welhaast gedwongen om over te stappen op digitale tv.

Prijsverlaging

De SP vreest dat de abonnees uiteindelijk zullen moeten opdraaien voor deze gedwongen overstap op digitale televisie. “Het lijkt mooi, gratis, maar het is wel de bedoeling de maandelijkse abonnementskosten te verhogen, terwijl ‘gewoon analoog’ kijken straks niet meer mogelijk is”, stelt de SP.

SP-kamerlid Arda Gerkens wil dat minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) de markt voor digitale televisie gaat reguleren. Dat is nodig. Want: “De kabelaars ontlopen met hun werkwijze de prijsverlaging die de OPTA voor hun analoge pakketten in petto heeft”, stelt Gerkens.

De maandelijkse kosten zullen stijgen en hoewel de eerste decoder vaak gratis is, moet voor extra tv’s (bijvoorbeeld op de slaapkamer) een aparte decoder worden gekocht, voorspelt de SP.

Sinterklaas

Vorige week waarschuwde advocaat Jaap Doeleman in een artikel (pdf) op de opiniepagina van NRC Handelsblad ook al dat de consument uiteindelijk duurder uit zal zijn door de komst van digitale televisie. “Gratis digitale televisie bestaat evenmin als Sinterklaas of een free lunch”, aldus Doeleman die in de rechtbank regelmatig de degens kruist met de kabelbedrijven.

Doeleman wees erop dat de kabelbedrijven hun prijzen de afgelopen jaren flink hebben verhoogd. “Men moet er niet van opkijken als het tarief van het digitale pakket straks aanmerkelijk hoger uitvalt dan 15 euro.”

Omdat kabelbedrijven als UPC in handen zijn van buitenlandse investeerders die winstmaximalisatie nastreven, malen zij niet om eventuele protesten in Nederland, meent Doeleman. “Illusies over de prioriteiten van de grote kabelbedrijven moet men zich niet maken.”

Ook SP-kamerlid Gerkens heeft geen illusies over de bedoelingen van de kabelbedrijven. “Vindt u het niet hoognodig tijd de kabel weer terug te kopen”, zo vraagt zij aan het kabinet. “Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer gaat u dit doen?”