Brinkhorst boos op UPC vanwege aanstaande tariefsverhoging

Dat zegt Brinkhorst woensdag in De Telegraaf. UPC’s plannen voor de invoering van digitale televisie zijn de minister in het verkeerde keelgat geschoten.

UPC is van plan om zijn 2,3 miljoen abonnees vanaf het vierde kwartaal een decoder voor digitale televisie te verschaffen. Door het analoge basispakket vervolgens onaantrekkelijker te maken, hoopt UPC dat de consumenten massaal zullen overstappen op digitale televisie.

Consumenten zullen meer geld kwijt zijn aan de digitale televisie van UPC. De decoder is weliswaar gratis, maar wie een extra decoder wil hebben (bijvoorbeeld voor de tv in de slaapkamer) moet daarvoor betalen.

Ook het abonnementsgeld gaat omhoog. Volgens Trouw en De Telegraaf zal de tariefsverhoging begin 2007 zijn gestegen met drie euro per maand (een stijging van 20 procent). UPC ontkent dit. Het tarief zal wel omhoog gaan, maar een stijging met drie euro per maand is volgens de kabelaanbieder ‘uit de lucht gegrepen’.

Brinkhorst wil dat de telecomwaakhond OPTA ingrijpt om een einde te maken aan het ‘monopolistische gedrag’ van UPC. Een complicerende factor is daarbij dat de Europese Commissie daar eerst toestemming voor moet geven, zo stelt de vice-premier.

UPC moet echter niet denken dat het ondertussen zonder slag of stoot een tariefsverhoging kan doorvoeren, waarschuwt Brinkhorst. “UPC, pas op je tellen!”

SP-kamerlid Arda Gerkens, die eerder deze maand bij Brinkhorst aan de bel trok over de tariefsverhoging, is blij met de oorlogszuchtige taal van de bewindsman. “Maar het blijft natuurlijk afwachten wat hier in de praktijk van terecht komt. Ik heb Brinkhorst wel vaker horen zeggen dat hij opkomt voor de consument. Als hij echt een einde wil maken aan het monopolistische gedrag van UPC, moet hij gewoon de kabel opengooien.”