Speko: partner verantwoordelijk voor spam

Een ander bedrijf heeft de spam verstuurd, zegt Arjen Jongeling van Speko. Wel geeft Jongeling toe dat Speko de sites voor dat andere bedrijf heeft gebouwd. “Dat is achteraf wellicht een onzorgvuldige deal geweest.”

Vorige week beschuldigde de antispamorganisatie Spamvrij.nl Speko ervan verantwoordelijk te zijn voor het versturen van grote hoeveelheden spam voor hypotheken. De verzender van deze spam, tot nu toe altijd aangeduid als ‘Akin Franks‘, is grootste verzender van ongevraagde Nederlandstalige reclamemails.

Volgens Jongeling is een ‘buitenlandse partij’ die hij niet bij naam wil noemen, verantwoordelijk voor het versturen van de spam. “Met deze partij hebben wij een ruildeal gesloten. In ruil voor leads (informatie over mensen die een hypotheek willen afsluiten) hebben wij hun sites gebouwd.”

Deze deal zou volgens Jongeling ook verklaren waarom uit onderzoek van Spamvrij.nl is gebleken dat zijn ip-adres is gebruikt voor de publicatie van sites die in de spammails van Akin Franks werden aangeprezen.

Rejo Zenger van Spamvrij.nl toonde zich dinsdag bij Radio Online niet onder de indruk van het verweer van Jongeling. “De websites waarvoor in de spams wordt geadverteerd, worden onderhouden vanaf zijn systemen. Dat gaat zelfs zover dat zo’n site binnen een dag opnieuw wordt geĆ¼pload als de vorige versie na klachten is verwijderd”, aldus Zenger.

Erg kwalijk

Jongeling is zeer te spreken over de uitzending van dinsdagavond, zo laat hij woensdagochtend weten. “Een externe deskundige heeft daar vastgesteld dat we geen spam hebben verstuurd.” De externe deskundige waaraan Jongeling refereert, is netwerkspecialist Iljitsch van Beijnum.

Tijdens de uitzending zei Van Beijnum dat het moeilijk is te zeggen of Jongeling daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de spam van Akin Franks. De netwerkspecialist pleitte Jongeling echter niet vrij. “In het verhaal van Spamvrij staan wel een heleboel dingen die er erg kwalijk uitzien.”

Van Beijnum stelde dat het ‘best kan dat andere mensen op de verzendknop duwen’. Ook Zenger houdt de mogelijkheid open dat een katvanger de daadwerkelijke verzending van de spam voor zijn rekening neemt, zo zei hij dinsdag bij Radio Online. De spambestrijder blijft er echter van overtuigd dat Speko uiteindelijk verantwoordelijk is voor de grote hoeveelheden hypotheekspam die het afgelopen jaar zijn verstuurd.

Aangifte

Jongeling heeft zijn plan om een rechtszaak tegen Spamvrij.nl aan te spannen, laten varen. “Onze eer is door de uitzending van Radio Online hersteld”, meent Jongeling. In plaats van de rechtszaak wil hij nu aangifte tegen Zenger gaan doen wegens hacking.

Volgens Jongeling moet Spamvrij de informatie over de betrokkenheid van Speko bij Akin Franks illegaal hebben verkregen. “Er zijn twee mogelijkheden waarop hij aan die informatie kan zijn gekomen”, zegt Jongeling. “De eerste mogelijkheid is dat Zenger iemand heeft aangezet om onze servers te hacken.” Een belachelijke aantijging, meent Zenger. “We breken niet in”, zei hij bij Radio Online. “We vinden dat we kwaad niet met kwaad moeten vergelden.”

“De tweede mogelijkheid waarop Zenger aan de informatie kan zijn gekomen, is dat hij iemand bij onze provider heeft aangezet tot het misbruik maken van zijn bevoegdheid”, vervolgt Jongeling. “Wij hebben al opheldering gevraagd bij de provider, want dat is bedrijfsspionage.”

Jongeling is niet van plan om actie te ondernemen tegen de ‘buitenlandse partij’ die verantwoordelijk zou zijn voor het versturen van de hypotheekspam. “Ik heb geen zin om over de grens te gaan procederen.” Speko heeft de relatie met deze partij inmiddels wel verbroken, zegt Jongeling. “We hebben ze flink de oren gewassen.”

“Ik ontvang zelf ook liever geen spam”, zegt Jongeling. “Maar ik ontvang liever vijf keer zoveel spam als nu dan dat ik uitgeleverd ben aan de ordedienst van Spamvrij.nl die het recht in eigen hand neemt en mensenlevens in gevaar brengt.”

Jongeling heeft naar eigen zeggen diverse doodsbedreigingen ontvangen nadat Spamvrij.nl hem in verband bracht met Akin Franks. “Spamvrij.nl lokt die bedreigingen uit”, stelt Jongeling. “Er hoeft maar een gek te zijn die over de schreef gaat.”