Softwarepatenten opnieuw bij landbouwtop

Dat schrijft de Duitse nieuwssite Heise die zich daarbij baseert op een verklaring van EU-voorzitter Luxemburg. Kort voor Kerstmis stond het voorstel ook al op de agenda van de landbouwraad. Toen zorgde Polen ervoor dat de richtlijn niet werd goedgekeurd.

Dieter van Uytvanck, woordvoerder van de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) Nederland, hoopt dat het voorstel op maandag opnieuw niet definitief zal worden aangenomen.

“Wij zullen een spoedactie opzetten om de landbouwministers ervan te overtuigen dat ze het voorstel niet maandag moeten goedkeuren”, kondigt hij tegenover WebWereld aan. “Net als de vorige keer zal iemand zijn nek moeten uitsteken.”

Van Uytvanck meent dat de landbouwministers alle reden hebben om de richtlijn van de agenda af te voeren. “Als een onderwerp niet veertien dagen van tevoren op de agenda staat, kan iedere minister om procedurele redenen verzoeken om de behandeling uit te stellen.”

Nu is de richtlijn pas enkele dagen voor de bijeenkomst op de agenda gezet. Volgens Van Uytvanck past dat geheel in de strategie van de diplomaten. “Die proberen het voorstel snel en geruisloos door de Raad te loodsen.”

Europees Parlement

De tegenstanders van softwarepatenten hebben hun hoop ook gevestigd op het Europees Parlement. Diverse Europarlementariƫrs hebben voorstellen gedaan om weer van voren af aan te beginnen met de behandeling van de richtlijn.

Mochten de landbouwministers volgende week instemmen met de richtlijn, dan lijkt een botsing met het Europarlement onvermijdelijk. In oktober vorig jaar schoof het Europees Parlement de Fransman Michel Rocard naar voren om namens het parlement een reactie te geven op de plannen. Rocard staat bekend als een tegenstander van softwareoctrooien.

De Europese regeringen en het Europarlement moeten uiteindelijk overeenstemming bereiken over de tekst van de richtlijn. Als de twee partijen het niet eens worden, kan het voorstel ook nog in de prullenbak belanden. Een dergelijke uitkomst zou echter hoogst uitzonderlijk zijn.