Blokwatch verwijdert video’s na klacht Dewinter

De beelden waren afkomstig uit ‘Vlaamse Choc’, een documentaire die de Franstalige omroep RTBf op 30 januari zal uitzenden. Sinds 7 januari waren enkele fragmenten al te zien op Blokwatch, een site die de gangen van de extreemrechtse partij Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) sinds kort nauwgezet volgt.

Dewinter was allerminst te spreken over de primeur van Blokwatch. “Filip Dewinter verbaast er zich over dat bepaalde fragmenten van de film nu reeds te zien zijn op de site van het extreemlinkse Blokwatch. Blijkbaar is het de bedoeling om voorafgaand aan de uitzending van de film aan negatieve stemmingmakerij te doen”, stelde Vlaams Belang in een persbericht.

Meteen nadat Blokwatch de fragmenten online had gezet, werd de site het slachtoffer van een zogeheten denial of service (DoS) aanval. Als gevolg daarvan was de site vier dagen onbereikbaar. De makers van Blokwatch vermoeden dat de aanval ‘uit extreemrechtse hoek’ komt.

Problemen voorkomen

Op aanraden van de RTBf heeft Blokwatch de fragmenten uit Vlaamse Choc eind vorige week van zijn site verwijderd. “Dewinter heeft zijn beklag bij de RTBf gedaan. De RTBf heeft ons vervolgens aangeraden de filmpjes offline te halen ‘om problemen te voorkomen'”, verklaart Marc Spruyt van Blokwatch.

Na de uitzending op de RTBf zal Blokwatch de vier fragmenten uit ‘Vlaamse Choc’ weer op zijn site zetten. “RTBf bezit de exploitatierechten van de film. Zij moeten dus eerst toestemming geven, maar willen de primeur natuurlijk zelf houden. Daarna mogen de fragmenten dus weer wel online onder bepaalde condities”, aldus Spruyt.

In ‘Vlaamse Choc’ volgt documentairemaker Peter Boeckx de Vlaams Belang-leider Dewinter een halfjaar op de voet. “Het resultaat is zondermeer verbluffend en verreweg het meest onthullende wat er ooit op tv over het VB is vertoond”, schrijft Blokwatch.